Hårt straff hotar Epsteins tidigare partner

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Laura Cavanaugh/AFP/TT
Ghislaine Maxwell till vänster, och Jeffrey Epstein. På torsdagen kom beskedet att Maxwell gripits i USA.

Ghislaine Maxwell, tidigare partner till den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein, har gripits i USA. Hon anklagas för att lockat unga flickor till Epstein – så att han kunde utnyttja dem sexuellt.

Gripandet av 58-åriga Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – i Bradford i New Hampshire var odramatiskt, uppger FBI:s talesperson Kristen Setera.

Enligt åklagarmyndigheten i New York kommer totalt sex åtalspunkter att riktas mot Ghislaine Maxwell när hon ställs inför rätta. Fyra av dem rör koppleri och trafficking mellan 1994 och 1997 av minderåriga och två av punkterna handlar om mened 2016.

– Maxwell var en av Epsteins närmaste bundsförvanter och hon hjälpte honom att utnyttja flickor som var så unga som 14 år, säger Manhattans chefsåklagare Audrey Strauss vid den presskonferens där åtalspunkterna presenterades på torsdagen.

– Maxwell spelade en avgörande roll i att bistå Epstein i att hitta, bli vän med och göra offren färdiga för övergreppen.

Prins Andrew

Det kunde enligt åklagarna handla om att vinna flickornas förtroende och sedan "normalisera sexuellt utnyttjande" genom att diskutera sexuella frågor med dem, eller att klä av sig inför dem eller vara närvarande när flickorna tog av sig sina kläder.

Jeffrey Epstein var affärsman från New York med många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, den nuvarande presidenten Donald Trump samt den brittiske prinsen Andrew.

Han dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

Epsteinfallet har väckt enorm uppmärksamhet, inte minst efterson Epstein umgicks med den brittiske prins Andrew privat.

Prinsen anklagas av en i dag vuxen kvinna för att ha haft sex med henne då hon var 17 år. Kvinnan säger att hon var offer för människohandel ombesörjd av Jeffrey Epstein och att denne tvingade henne att ha sex med prinsen.

Riskerar livstids fängelse

– Vi skulle välkomna om prins Andrew kom hit och talade med oss, sade åklagare Audrey Strauss på torsdagen.

Prins Andrew, som inte misstänks för brott, har tillbakavisat kvinnans anklagelse mot honom.

I augusti 2019 tog Epstein sitt liv i sin cell i häktet på Manhattan i New York. Han blev 66 år.

Efter att Epstein greps har Maxwell hållit sig undan och brittiska tabloider har ägnat mycket utrymme åt att spekulera i var hon kan ha hållit hus.

Om Ghislaine Maxwell fälls riskerar hon livstids fängelse.

Publicerad: