Brittisk ambassadör: ”Trump är inkompetent och osäker”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Läckta dokument om presidenten Donald Trump från en brittisk ambassadör har dragit igång en debatt mellan USA och Storbritannien. I dokumenten beskrivs presidenten bland annat som inkompetent och osäker.

I ett uttalande i helgen bekräftar och ställer det brittiska utrikesdepartementet sig bakom ambassadören, skriver The Daily Mail.

De hemliga meddelandena började för tre år sedan och är skrivna av den brittiska ambassadören Sir Kim Darroch till ministrarna i sitt utrikesdepartement, skriver The Daily Mail.

Meddelandena ska ha handlat om allt från presidentens utrikespolicy till ambassadörens egna åsikter om Donald Trump. Bland annat beskrivs han som opålitlig, inkompetent och hans styrande som unikt dysfunktionellt. I meddelandena spås även Vita husets framtid avslutas i stor skam.

1 av 2 | Foto: Sait Serkan Gurbuz / TT
Brittiske ambassadören Sir Kim Darroch.

”Ärlig, osminkad bedömning”

Ambassadören Sir Kim Darroch beskriver en bitter och konfliktinfekterad miljö i Vita huset. På söndagen svarade Donald Trump på kritiken genom att säga att den brittiske diplomaten "inte tjänat sitt land på ett bra sätt” och att han skulle kunna säga en del om Sir Kim Darroch men väljer att inte göra det, skriver BBC.

Men det brittiska utrikesdepartementet ställer sig bakom ambassadören och skriver i ett uttalande:

”Det brittiska folket förväntar sig att våra ambassadörer tillhandahåller ministrar med en ärlig, osminkad bedömning av läget i deras land. Deras åsikter behöver nödvändigtvis inte överensstämma med ministrars eller för den delen regeringens. Men vi betalar dem för att vara uppriktiga. Precis som den amerikanska ambassadören här skickar tillbaka sin utvärdering av våra politiker och deras personligheter i Westminster”.

Men trots att ärlighet är önskvärt finns nu farhågan att läckan ska bli starten på en konflikt mellan USA och Storbritannien.

Publicerad:

LÄS VIDARE