Man misstänkt kidnappad – trio häktad efter blodfynd

Uppgifter: Spår säkrade i lägenhet

Uppdaterad 2019-08-16 | Publicerad 2019-08-06

En 29-årig man har varit försvunnen i tio dagar och tros vara kidnappad.

Tre män är häktade misstänka för brottet – och ytterligare en efterlystes av åklagaren, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Hemma hos en av männen har blod hittats och polisen har spärrat av en container och en mindre väg utanför Kiruna.

Den 29-årige mannen har varit försvunnen sedan natten till förra lördag, den 27 juli.

Han sågs då på en bostadsadress i Kiruna, men har sedan dess varit spårlöst borta.

En stor sökinsats, med polisen och frivilligorganisationer, har resultatlöst sökt efter 29-åringen.

I lördags, efter en vecka, greps och anhölls tre män i 30-40-årsåldern misstänkta för människorov. Häktningsförhandlingarna mot trion hölls under måndagen och tisdagen.

– Alla tre är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov, säger Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Spärrat av container och väg

Både åklagare och polis är väldigt förtegna. Men Aftonbladets källor uppger att polisen ska ha fått uppgifter om att 29-åringen haft en skuld till en av männen.

När polisen genomförde en husrannsakan i en lägenhet, som en av de misstänkta bor i, kunde kriminaltekniker säkra blod i bostaden, enligt uppgifter till Aftonbladet. I tingsrättens handlingar framgår det att fastigheten är brottsplatsen.

Polisen ska även ha fått in uppgifter, som man nu undersöker, om att 29-åringen blivit utsatt för ett våldsbrott i lägenheten och sedan bortförd därifrån.

29-årige mannen är fortfarande försvunnen. I utredningen har en container i ett industriområdet och en mindre bilväg utanför Kiruna spärrats av, enligt uppgifter till Aftonbladet. En teknisk undersökning har tidigare i veckan genomförts på platserna.

En man efterlystes

Förundersökningsledaren vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag kommer inte säga vad som framkommit i utredningen eller vad misstanken grundar sig på, säger Anna Bergström, vice chefsåklagare.

Enligt Aftonbladets källor efterlystes ytterligare en man i ärendet. Han hittades senare av polis. Efter förhör släpptes han på fri fot.

– Jag kan bara konstatera att vi har tre misstänkta i dagsläget, säger Anna Bergström.

Har ni fått några livstecken från den försvunne 29-åringen?

– Det är ingen idé att fråga om utredningen, jag kommer inte kunna svara på det.

Hur ser arbetet ut för att hitta 29-åringen?

– Det pågår intensiva sökinsatser på olika sätt och även vanligt utredningsarbete såsom förhör, husrannsakningar, beslag och undersökningar.

Aftonbladet har sökte de häktade männens försvarare och lyckats nå en av dem.

– Jag kan bara säga att min klient förnekar brott och inte har någonting att göra med målsägandes försvinnande, säger advokaten Marcus Ström.

Vet du mer? Kontakta
Aftonbladet