Vi serveras Sommar i P1:s svar på pulvermos

Sommar i P1: Björn Frantzén bjuder på en fantasilös historia

Björn Frantzén i Sommar i P1.

Björn Frantzén är superkrögaren som tar 3500 kronor för en lunch på sin makalösa restaurang.

I dag serverar han sommarpratens svar på pulvermos.

Björn Frantzéns mat är svår att kombinera med vin.

En kompis som jobbat för honom berättar att maten ljuvlig, men så komplett i smakbilden att den inte behöver dryck. Andra kan medvetet lämna en lucka för vinet att fylla, de skapar recepten så, men inte Björn.

Detta hade jag gärna hört något om i hans sommar. Hur han komponerar med tungan och händerna. Eller hur man lagar hans signaturrätt, den tryffeltoppade och smörstekta mackan. Eller tips på hur man lyfter carbonaran, komponerar en överraskande macka, svänger ihop en stuvning.

I stället serveras vi en fadd och fantasilös historia.

Ta en sekund och gissa hur vår stjärnkocks liv sett ut.

Ja, lägg ifrån dig texten, fantisera ihop vilken sorts resa han troligen har gjort för att nå sin trestjärniga, Antonia Axelson Johnson-sponsrade superkrog.

Jag väntar.

...

Redo för svaret?

Björn Frantzén var en framstående fotbollsjunior som tog med sig vinnarinstinkten in i köket. Via en kompis krögarföräldrar och deras kött med pommes frites fick han upp ögonen för gastronomi, sökte sig till Edsbacka Krog, fejkade sitt cv för att få slava på en lyxrestaurang i England men möttes av droger, stress och våld. Han kunde inte skilja på körvel eller dragon men arbetade sig uppåt, 80–90 timmar i veckan, slet ut sin kropp, begrep att förhållandena var orimliga men drevs av målmedvetenhet.

Han kom hem till Sverige, öppnade ett hyllat hak med experimentella avsmakningsmenyer, fann med tiden att kärnan i matlagning inte ska vara massa hokuspokus, skalade bort effektsökeriet och fick sin tredje stjärna. Kroppen slets ut och familjen försummades på vägen, men nu har han lärt sig att vara en närvarande make och pappa. Till sin fru vill han säga tack och förlåt.

En sak till. Köttbiten med pommes som kompisens päron lagade är alltjämt det godaste han ätit.

Jag utgår ifrån att Frantzén kan ta kritik. Synd att han inte verkar ha fått någon. Här borde producenten ha brutit in och bytt riktning på programmet, för det var inte kul att lyssna på.



Skrytkvot: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Skvallervärde: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Känslostyrka: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Humornivå: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Åh fan-faktor: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

 


Första meningen: Jag har alltid varit extremt picky med vad jag äter.
Sista meningen: Till min fru vill jag säga tack och förlåt.

 


Tre typiska låtval:
Eurythmics - Thorn in My Side
Green Day - When I come around  
Kanye West - Touch the Sky