Kurz: Ingen inrikesministerpost till FPÖ

TT

Publicerad 2019-07-31

Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.

Det blir ingen inrikesminister från nationalistiska FPÖ om Sebastian Kurz på nytt blir Österrikes förbundskansler efter höstens val. Det säger högerledaren i en intervju med public service-bolaget ORF, enligt Frankfurter Allgemeine , med motiveringen att posten är alldeles för viktig för att överlåta åt FPÖ.

Kurz tvingades bort från makten i maj, i kölvattnet av den så kallade Ibizaaffären. Tyska medier publicerade då en smygfilmad video från en villa på Ibiza, där FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache kohandlade på fyllan med en kvinna som han trodde var släkting till en rysk oligark, och slog fast att "journalister är de största hororna på planeten".

Redan före misstroendeomröstningen i nationalrådet hade nyval utlyst, då regeringen kollapsat till följd av skandalen kring Strache. FPÖ var sedan tidigare i strålkastarljuset, bland annat sedan en lokal partiavdelning skickat ut ett nyhetsbrev till alla hushåll i Adolf Hitlers födelsestad innehållande en dikt där migranter jämfördes med råttor.

Kurz, vars konservativa ÖVP leder opinionsmätningarna stort, utesluter trots allt inte en ny koalition med FPÖ.

Följ ämnen i artikeln