Forskare: Därför kan vissa hälla i sig alkohol

Publicerad 2019-02-25

Enligt forskaren Karen Szumlinsk kan det vara signaler i hjärnan som styr hur vida man kan kan hiva i sig alkohol eller inte. I nuläget är dock forskningen endast gjord på möss, skriver danska DR.

De flesta känner en, eller är en av dem, där det inte finns något stopp när det kommer till att dricka alkohol. De kan dricka utan hejd och utan att få någon signal som visar att det är dags att gå hem, som illamående eller trötthet.

Och det kan finnas en biologisk förklaring till detta. Forskare vid University of California har nämligen lokaliserat en speciell bromsmekanism i möss som hjälper till att kontrollera ohämmat drickande.

Neuroforskaren Karen Szumlinski, som forskar i drickande och hur det stressar hjärnan, föreslår i sin senaste forskning att en viss neurobiologisk mekanism kan styra drickandet.

Tillsammans med en forskargrupp har hon hittat en mekanism i en liten del av hjärnan som kallas för BNST. Tanken är att mekanismen känner av alkoholens negativa effekter och anpassar lusten till att dricka – när den fungerar som den ska. Experiment på möss visar att när mekanismen inte fungerar så försvinner hämningarna och man fortsätter att dricka.

– Om du blir lite nervös för att bli lite full så gör BNST sitt jobb, säger hon i ett pressmeddelande, skriver DR.

BNST-signalsystemet är bland annat kopplat till amygdala, ett knippe nervtrådar i hjärnans limbiska system som styr rädsla och nervositet och det centra som tar hand om belöning och motivation.

”Vi känner alla någon som inte kan sluta dricka”

Enligt Karen Szumlinski visar experimentet att det finns en koppling mellan hur fulla vi är och hur vi dricker därefter.

– Även om mössens beteende visar oss att de är berusade kanske de inte känner sig så. Eller så känner de sig fulla, men upplever inte det som något negativt. Deras uppfattning om deras berusningstillstånd stämmer inte överens med deras önskan om mycket alkohol och hur mycket de dricker. Och det har att göra med hur deras BNST fungerar.

Resultatet av forskningen passar inte bra med den allmänt accepterande idén om ens förmåga att fortsätta dricka alkohol styrs av alkoholtoleransen, menar hon.

Och det kan ligga en sanning bakom detta, enligt alkoholforskaren Janne Tolstrup vid Syddansk Universitet.

– Det är ganska intressant, vi känner alla någon som, när de börjar dricka, inte kan sluta. För oss andra håller det inte, säger hon till DR och fortsätter:

– Det är en hypotesskapande studie som ställer frågan: ”Kan det vara så att om någon inte kan sluta, kan det förklaras med dessa signaler i hjärnan?”

Kan ta lång tid innan människotest

Enligt henne är forskningen mest intressant på längre sikt. För om det är ett visst signalsystem som styr detta, kan läkare i teorin göra medicin som kan påverka det.

– Vi kan leta efter det här systemet hos människor och i slutändan utveckla läkemedel som riktar sig mot den här mekanismen. Om du kunde slå om något som gör att du kan dricka socialt och kan styra det, skulle det vara spännande.

Hon framförhåller dock att den nya forskningen i nuläget bara gjorts på möss, och att det kan lång tid innan det testas på människor.