Prinsens formgivning får ny kritik

Publicerad 2013-10-14

Prins Carl Philips uppmärksammade design av ett eldskydd har inte formgetts av prinsen.

Det skriver tidskriften Form i en artikel i dag.

– Prinsen har aktivt deltagit i projektet, men den slutgiltiga skissen har utförts av annan formgivare, säger Axel Calissendorff, styrelseordförande för prinsföretaget CPhB Design AB.

En eldskärm i form av slottet Tre kronor som prins Carl Philip har signerat åt Svenskt Tenn är i själva verket inte formgiven av prinsen själv, skriver tidskriften Form i dag. I stället är det en formgivare som är knuten till företaget som står för designen.

Uppgiften kommenteras av hovauditören Axel Calissendorff, som också är styrelseordförande för prinsföretaget CPhB Design AB.

– Det är flera som varit involverade i det här designprojektet, prinsen har aktivt deltagit i själva projektet och varit en vital del vid själva tillkomsten av idén. Den slutgiltiga skissen har utförts av annan formgivare. Inför produktionen ville prinsen att formgivaren och han själv gemensamt skulle stå för formgivningen. Det ville inte formgivaren, han önskar alltjämt vara anonym. Och det önskemålet respekterar prinsen.

”Inget ovanligt”

Det är inte första gången som prinsens designprojekt hamnar under lupp.

Nyligen har även designprojektet med en kollektion för Rörstrand kritiserats för plagiat.

– När det gäller den här typen av designprojekt är det inget ovanligt att flera bidrar med olika delar, och att det likväl är vanligt att en står för signaturen. Inom konsten har det här förekommit en lång tid och det är inget nytt inom designvärlden heller. Prinsen har mitt fulla oreserverade stöd för att han gjorde som han gjorde, säger Axel Calissendorff.

Varför har prinsen inte sagt att han samarbetat med en anonym formgivare?

– Den frågan kan man ställa, men det har den bakgrunden som jag angav. Att det är av respekt för den andra formgivaren.

Vet du varför formgivaren vill vara anonym?

– Nej. Jag har inte haft kontakt med formgivaren.

Ingen rättslig fråga

I artikeln i Form beskrivs prinsen som den ”motvilliga designprinsen”, som varken har ritat några av sina projekt själv eller är särskilt intresserad av arbetet.

Den bilden känner Calissendorff inte igen.

– Jag kan givetvis inte kommentera det närmare, eftersom jag inte vet vem som uttalat vad, men när jag ser honom i ljuset av styrelsens arbete finns det inga tecken som helst åt det hållet. Han har talang, intresse, kunskap och utbildning. Vad vi ser framgent kommer han engagera mer tid, kraft och engagemang åt sin designrörelse.

Hur ser det ut i tidigare designprojekt, har anonyma formgivare använts då också?
– Inte vad jag känner till. Det här var ett specialfall.

Inom ramen för prinsens andra företag, Bernadotte & Kylberg AB kommer snart ett par större lanseringar, avslöjar Calissendorff. 

Han är också hovets advokat, men försäkrar att han uttalar sig enbart som styrelseordförande.

– Det här är inte på något sätt en rättslig fråga. Det här är kommunikation och fakta.