Spelbolagets vd: ”Det gör ont i mig”

Bethard om Lukas miljonförluster: ”En felbedömning”

Uppdaterad 2018-10-15 | Publicerad 2018-10-13

Lukas blev vän med spelbolagens vip-kontakter. Han fick Iphones, kontanter och gratisresor medan skuldberget växte till 15 miljoner kronor.

Bethard gjorde en solklar felbedömning som inte synade Lukas ekonomi hårdare och tidigare, menar spelbolagets vd.

– Det gör ont i mig när jag hör den här typen av berättelser, säger Erik Skarp, Bethards vd.

Erik Skarp, 33, är vd för Bethard. Sedan sju år bor han på Malta, spelbolagens Mecka. Han har bakgrund som professionell pokerspelare och har hållit på med spel i hela sitt liv.

– Jag har aldrig hållit på med något annat, säger Erik Skarp.

Vid tidpunkten för intervjun är Erik Skarp i Spanien, på väg till USA. Där hoppas han få tillfälle att träffa Zlatan Ibrahimović. Superstjärnan gick in i bolaget under uppmärksammade former i våras.

Enligt medieuppgifter ska Zlatan ha fått 80–100 miljoner kronor fördelat på aktieandelar och betalning. Zlatan äger tio procent i Bethard, det är det enda Erik Skarp vill säga om den saken.

Vdn: ”Det gör ont i mig”

Aftonbladet har intervjuat Lukas som blev svårt spelberoende och har skulder på 15 miljoner. Från januari till juni 2018 spelade Lukas för cirka 12,8 miljoner kronor hos Bethard. Förlust: 4,8 miljoner.

– Det gör ont i mig när jag hör den här typen av berättelser, det måste jag säga, säger Erik Skarp.

– Jag tror att vi lär oss bra mycket mer och snabbare om vi skulle få kunna kontakt med Lukas. Man blir väldigt ledsen när man hör om sådana här tragedier och att vi har varit en del av att skapa det. Det är man inte stolt över.

Kan det bli fråga om ekonomisk kompensation för alla skulder?

– Det säger jag inte nu. Jag skulle vilja ha en dialog med Lukas. Men jag vill här och nu skicka signalen att jag är beredd att lyssna.

Är det här den värsta historien av sitt slag som du har stött på?

– Ja. Jag har inte varit i kontakt med en kund där problemet har blivit såhär stort – som jag vet om, ska man ju tillägga. Jag blev chockad när jag såg hur snabbt det har gått.

Den 11 februari 2018 spelade Lukas bort 420 000 kronor i andra halvlek av en Barcelona-match.

Är detta det enskilt största spelet ni haft?

– Vi har spel i den storleken. Det man kan ta med sig här är att när spel i den här storleken kommer in bör vi ha väldigt mycket bättre kontroll på vilka förutsättningar de kunderna har. I Lukas fall är det väl här jag räcker upp handen, och säger att vi borde ha gjort mycket mer och agerat mycket snabbare, säger Erik Skarp.

Samtidigt vill Bethard inte vara ett spelbolag som sätter gränser för sina kunder. Man ska kunna spela för mycket pengar, om de bedömer att kunden har ekonomin för det och inte är spelberoende. Somliga spelbolag anklagas för att begränsa sina kunder för att inte förlora pengar på framgångsrika spelare.

Ska man kunna spela för 420 000 kronor på en enda match?

– Det ska man kunna göra om vi bedömer att förutsättningarna finns. Är det kundens önskan så tycker inte jag – ur ett spelperspektiv – att det är fair att säga att ”nej det får du inte”. Precis som att man inte ska bli begränsad av banken när man köper aktier.

Men här var det ju inte en önskan som uppstod ur tomma intet. Utan det var att vip-kontakten sa ’bara så du vet så har inte du någon spärr’. Och efter det gjorde Lukas det här stora spelet. Det har ändå lirkats fram, kan jag tycka?

– Jag har inte gått igenom loggen och kan inte kommentera exakt hur det har skett. Men rent allmänt så går det att spela stora spel. Sen hur kontakten har varit med vår personal... är det så, så är det helt klart något man bör titta på, säger Erik Skarp.

 

Kommer se över ”vip-segmentet”

Lukas har berättat att han blev vän med sin kontakt på Bethard. De kunde prata i telefon medan killen på Malta stod och lagade mat. De kände till varandras familjer och intressen. Av Bethard fick Lukas fick bland annat en Iphone X, 20 000 kronor att handla på Elgiganten för och en signerad Zlatan-tröja.

Med tanke på hur det gick för Lukas, känns det dåligt att ni gav bort de här sakerna?

– Jamen det gör det. Med facit i hand, när profilen inte stämde överens som vi trodde, då känns det inte alls bra och är inte alls rätt. Men till exempel en telefon är ändå någon form av återbetalning från ett företag till en kund. En signerad Zlatan-tröja är något vi kan erbjuda och då gör vi det. Men det är en svår balansgång, säger Erik Skarp.

Erik Skarp säger att två personer jobbar på Bethard med att stå i kontakt med storspelarna, 20–30 personer. I sig tycker han inte att det är något fel att uppvakta värdefulla kunder med gåvor. Bonusar som går rätt in i spel ser han som mer problematiskt än ”mjuka gåvor”.

Är syftet att man ska spela mer?

– Syftet kan ibland vara att spela mer. Men syftet med till exempel en Zlatan-tröja är inte att spela mer utan snarare att bibehålla den goda relationen, att få kunden att även fortsatt gilla oss och bolaget. Den mekaniken är inte jättesvår tycker jag, säger Erik Skarp.

Har vip-kontakterna kompetens att se när någon är spelberoende?

– Nja. Det här har vi kört igång nu med Magnus. De har ingen utbildning inom det här området, men de har kontakt med vår avdelning för ’responsible gaming’. Det är utifrån detta som de har direktiven att ställa frågor hur kunden mår, om man upplever att man har problem. Men nej, jag skulle inte säga att... det är mer upplysning de jobbar med, snarare än att sitta och analysera beteendet.

Magnus, som Erik Skarp refererar till, är Magnus Rydeving, rådgivare i spelberoende- och spelansvarsfrågor. Han är känd som en högljudd branschkritiker och är konsult åt Bethard sedan början av september. Magnus Rydeving bistår bland annat med att utbilda personal och att skapa nya kontrollsystem för spelarna, något som krävs av den nya spellagen som träder i kraft 1 januari 2019.

Erik Skarp säger att man löpande begärt kontoutdrag och ställt frågor om Lukas spelande. Han har hela tiden gett sken av att ta lätt på förlusterna. Men Bethard-vdn säger också att han är medveten om att detta är en del av sjukdomsbilden, att mörka sina spelproblem.

– Man gör allt man kan för att fortsätta spela. Så det är en rejäl nöt att knäcka, såklart. Inom det här kundsegmentet kanske vi nästan ska utgå från att man inte får korrekt information. Då blir kravet på oss ännu hårdare, att vi måste gräva djupare.

Hur ofta landar storspelare i sådana här tragedier?

– Det kan jag tyvärr inte svara på, även om jag gärna hade velat. Men från vår sida kommer vi se över just det här kundsegmentet, ’vip’. Det måste finnas en hel del hjärta i den här typen av relationer, och det upplever jag att vi har. För mig är detta viktigt, jag har själv sett alldeles för mycket spelmissbruk.

Det är ju också en del av sjukdomen att man blir ganska ensam med sitt spelande. De enda man kan prata om spelandet med blir de här vip-kontakterna. Finns det en risk att vänskapsrelationen i sig bidrar till sjukdomen?

– Det är intressant, det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Men det tror jag du har en väldigt stor poäng i. Med det sagt är det än mer viktigt för oss att börja titta på vad för relationer vi bygger, och vill bygga. Någonstans är ju det här en affärsmässig relation, vi har ett väldigt tydligt incitament.

Tror du att det är tydligt i andra änden?

– Det tror jag i för sig att det är, men hur man upplever relationen i det tillståndet kan jag inte svara på. Men om jag skulle vara tvungen att gissa är det nog som du beskriver det. Är man ensam vänder man sig kanske till den här personen... i fel syfte.

Hejsan Lukas,

Jag har ett dokument jag skulle behöva från dig,

Det är en source of wealth. Detta är något vi måste göra på våra storspelare!

Tack på förhand

 

Efter att Lukas spelat bort de 420 000 kronorna på en enda fotbollsmatch dröjde det till den 4 juni, nästan fyra månader, innan Lukas vip-kontakt på Bethard ville att han grundligt skulle redovisa sin ekonomiska situation. ”Source of wealth” – redovisning av tillgångar – är ett utförligt formulär där man måste visa upp lönespecifikationer, försäljningar av bolag och aktier, arv eller varifrån ens pengar nu kommer.

Det klarade inte Lukas. Två dagar senare satte han in sina sista 58 000 kronor på Bethard-kontot. Det var på nationaldagen 2018, exakt ett år efter att han inlett sin katastrofala spelbana.

Bethard har stängt ner Lukas konto permanent, och han har aldrig blivit kontaktad med spelerbjudanden av bolaget sedan dess.
 

Fotnot: Aftonbladet har, utan resultat, sökt spelbolaget Scandibet och Zlatan Ibrahimović, via hans pr-byrå The Perfect Brands, för kommentarer.