Afghanistans journalister vägrar ge upp

TT TT

Publicerad 2018-10-15

De har förlorat elva kollegor de senaste åren. Men journalisterna på afghanska Tolo News har inte en tanke på att ge upp – trots att veckans val kan sluta i ett blodbad.

– Det här är inte ett jobb. Det handlar om framtiden för vårt land, säger redaktionschefen Lotfullah Najafizada.

Vid en av väggarna står ett bord som sticker ut i den annars strama kontorsmiljön. Därifrån blickar två unga män ut över redaktionen från stora blombeklädda fotografier. Framför dem ligger en minnesbok uppslagen.

– Jag var nyss där igen och läste igenom vad som skrivits, säger Lotfullah Najafizada till TT i telefon från redaktionen i Kabul.

31-åringen dröjer någon sekund, men samlar sig snabbt igen.

– Jag kan inte bli för emotionell nu.

Reportern Samim Faramarz, 28, och kameramannen Ramiz Ahmadi, 23, hade precis börjat sända direkt från en attentatsplats i Kabul den 5 september när ytterligare en bomb briserade. Gärningsmännen hade väntat på att hjälparbetare och journalister skulle anlända innan de utlöste den andra sprängladdningen.

I en liknande dubbelattack i april dödades nio journalister, varav en från Tolo.

"Försöker hejda dem"

Kort före sin död bad Faramarz en kollega att se till så att hans två katter skulle tas om hand, om något skulle hända honom.

– Mitt jobb handlar inte om att skicka ut journalister, utan om att försöka hejda dem när det är för farligt. En del har hotat att säga upp sig om vi slutar att rapportera om krigshändelser, säger Lotfullah Najafizada.

Afghanistan är det dödligaste landet i världen för journalister, enligt pressfrihetsorganisationen CPJ. Enbart Tolo News har förlorat elva anställda de senaste två och ett halvt åren.

– Vi är förstås alla under stort tryck från våra familjer. En del lugnar dagligen sina anhöriga med lögnen att detta blir den sista dagen, sedan slutar jag.

Checklista för attacker

Trots reportrarnas vägran att lägga ner sitt arbete har våldet lett till minskad rapportering. De flesta utländska journalister har lämnat landet. Arbetet med att fylla tomrummet efter dem försvåras av att stora delar av landsbygden, kontrollerade av talibanerna, inte går att nå.

– Vi måste hela tiden göra en massa icke-redaktionella beräkningar, vilket såklart påverkar kvaliteten och snabbheten i vår rapportering.

Tolo News har en särskild checklista när det gäller bevakningen av attacker. Det handlar dels om att se till så att de utsända har genomgått säkerhetsutbildning, dels om att försöka bedöma om det finns risk för dubbeldåd.

– Men vi försöker alltid åka ut, för sådana dåd är tyvärr vardag för det afghanska folket och vår uppgift är att spegla deras verklighet.

Valsatsning

På lördag går afghanerna till valurnorna, i ett tre år försenat parlamentsval. Talibanerna har hotat att försöka stoppa valet med alla medel. Varningen kommer i ett läge där antalet dödliga attacker från både talibanerna och IS ökat under de senaste månaderna.

På Tolo News har valspurten ägnats åt att hålla utfrågningar med ett stort antal av kandidaterna till parlamentet. Under valdagen satsar man på att åtminstone ha närvaro i landets större städer.

TT: Vad driver er att fortsätta?

– Journalister i Afghanistan är lika viktiga som säkerhetsstyrkorna. Under landets moderna historia har vi gått från monarki, via inbördeskrig, kommunism och talibanstyre. Gemensamt har varit tystnaden, säger Lotfullah Najafizada och fortsätter:

– Nu har människor möjlighet att uttrycka sina åsikter. Det är enormt. Det innebär att vi inte behöver explodera av ilska – vi kan prata i stället. Om demokratin kan värnas i 10–15 år till så kommer den att slå rot.