Ryska soldater i Kiev – strider på gatorna

Publicerad 2022-02-25

Ukrainas huvudstad Kiev är under attack.

Landets försvar säger att strider under förmiddagen utbrutit i stadens norra stadsdelar.

”Gör molotovcocktails, neutralisera fienden”, uppmanar Ukrainas försvarsmakt medborgarna.

Skottlossning och strider har utbrutit i de norra delarna av Kiev, rapporterar AFP.

I videor som sprids på Twitter kan man höra hur automatvapen avlossas i stadsdelarna Minsk massif och Obolon, cirka 10 kilometer norr om stadskärnan.

”Gör molotovcocktails, neutralisera fienden”, skriver Ukrainas försvarsmakt i ett meddelande till medborgarna.

Vittnen uppger att de sett oidentifierade stridsvagnar på gatorna och försvarsmakten uppmanar boende i Kiev att rapportera om förflyttningar och rörelser av soldater och utrustning.

”Fredliga invånare var försiktiga. Lämna inte era bostäder”, skriver försvaret.

Ukrainska soldater på en bro i Kiev på fredagen.

Raketattacker under natten

Under natten mot fredagen, strax före 03.30 svensk tid, hördes de första kraftiga explosionerna i Kiev. Det rapporterarade BNO News och utsända korrespondenter från The Guardian och CNN sa att det hördes två explosioner i centrala Kiev och en i fjärran.

Senare vid 05.30 hördes tre nya explosioner i staden och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba uppgav under morgonen att staden attackerats av raketer.

Bland annat ska ett bostadshus med nio våningar ha träffats och flera civila uppges ha skadats enligt ukrainska källor.

BNO News och andra medier delade filmer från Twitter som visade ett eldklot på himlen över Kiev.

”Sök skydd i tunnelbanan”

Euhenia Lysenko och Anna Dudka som är bästa vänner spenderade natten i Kievs tunnelbana. De berättade för AP att de blev chockade när de insåg att Ryssland invaderat.

– På morgonen i går var det total panik. Hysteri. Tårar. Oro för ens nära och kära. Och det var inte självklart vad man skulle göra, var man skulle fly och hur man ska agera, säger Anna Dudka till AP.

Flyglarm har ljudit över Kiev efter attackerna under natten och tidigt under morgonen uppmanades alla medborgare att omedelbart söka skydd.

Kievs stad skriver på sin hemsida att tunnelbanestationerna är öppna och tillgängliga för människor som behöver skydd.

– Jag är här för att det är en av de enda platserna man kan gömma sig i Kiev. Alla andra platser är fasansfulla, sa Bogdan Voytenko en av alla som spenderade natten i tunnelbanesystemet.

– Jag känner mig utmattad. Ingenting av detta känns på riktigt. Jag vet inte hur jag ska hantera det här, sa Anton Mirono som också sökte skydd i tunnelbanan.

Okänt flygplan nedskjutet

Vid 04.30 rapporterade CNN i sändning att de fått ny information av en rådgivare vid inrikesministeriet som uppger att Kiev beskjutits med missiler men också att ett ukrainskt flygplan som patrullerade över Kiev skjutits ner av ryska styrkor på marken.

Samtidigt uppger andra ukrainska regeringskällor till Reuters och BBC att det i stället ska vara ett ryskt flygplan som ska ha skjutits ner av det ukrainska försvaret.

Utöver flygplanet ska flera raketer slagit ner i Kiev under natten och enligt Kievs borgmästare Vitaliy Klychko ska minst tre personer ha skadats när en raket träffade det nio våningar höga bostadshuset.

Personer söker skydd i tunnelbanan i Kiev under torsdagen.
En sexårig pojke tar skydd i en källare som används som skyddsrum.

Följ ämnen i artikeln