Ukraina varnar: ”Ryssland skapar fyra nya Butja”

Publicerad 2022-05-09

Bilderna från massakern i Butja chockade omvärlden.

Nu varnar Volodymyr Zelenskyjs rådgivare för att de ryska trupperna skapar ”fyra nya Butja”.

– Den ryska armén ägnar sig åt folkmord, säger Oleksiy Arestovich i en tv-intervju.

Bilderna på massgravar och avrättningar i den förstörda staden Butja chockade världen när de spreds i media.

Nu varnar Oleksiy Arestovich, rådgivare till den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj, för att Ryssland håller på att skapa fyra ”nya Butja” i Ukraina.

– Problemet just nu är det ukrainska folkets överlevnad, för den ryska armén ägnar sig åt folkmord, säger rådgivaren till den israeliska tv-kanalen Channel 9, rapporterar 5 Kanal.

Bilderna från Butja chockade en hel värld.

Cherson och Zaporizhzhia i riskzon

Oleksiy Arestovich pekar ut Cherson och Zaporizhzhia i de södra delarna av landet som områdena där ”nya Butja” riskerar att bli verklighet.

– Massvåldtäkter, mord på barn och äldre, skjutningar mot civila och så vidare. Vilken sorts ”brödraskap” finns det att prata om? Det är en avlägsen historia. Vår uppgift nu är att överleva, säger rådgivaren.

För ungefär två veckor sedan rapporterade CNN om våldtäktsanklagelser i den ockuperade staden Cherson.

Försämrad situation för civila

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har under krigets gång varnat för den försämrade situationen för den civila befolkningen i Ukraina.

”Att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter är avgörande för att säkerställa ansvar och rättvisa samt återställa fred” skrev organisationen på Twitter i fredags.

Efter att massakern i Butja uppmärksammats för mer än en månad sedan slog Ryssland ifrån sig anklagelserna och menade att Ukraina använt sig av skådespelare för att få situationen att se värre ut.

”Inte en enda civil skadades” är den ryska versionen av händelserna i Butja.

Oleksiy Arestovich.