Peter Hultqvist kritisk till Säpos agerande

Uppdaterad 2022-01-11 | Publicerad 2022-01-10

Kritiken mot Säkerhetspolisens hantering av fallet med statsministerns städhjälp fortsätter.

Försvarsminister Peter Hultqvist ifrågasätter myndighetens agerande och kommunikation.

– Jag hade uttryckt mig på ett helt annat sätt, säger han.

Gripandet utanför Magdalena Anderssons bostad i Nacka har lett till en diskussion om hur säkerheten runt statsministern ser ut. Den gripna kvinnan saknar uppehållstillstånd och befann sig illegalt i landet.

Peter Hultqvist fick under försvarskonferensen Folk och försvar frågor om fallet. Han är kritisk till att Säkerhetspolisen försökt skjuta ifrån sig ansvaret för kontroll av vilka personer från städfirman som rört sig på statsministerns fastighet.

Försvarsminister Peter Hultqvist intervjuas på Folk & försvar under måndagen.

Klantigt och märkligt

Säpo hävdade inledningsvis att man inte har ansvar för att kontrollera personal från privata firmor av den här typen men nu har man svängt och säger att frågan ska utredas internt.

– När det gäller Säpo så vill jag bara säga det att man har ansvar för helheten hos ett statsråd och det är det som måste vara perspektivet. När det gäller den här första kommunikationen man gav ifrån Säpo så får jag väl säga för min del att jag hade uttryckt mig på ett helt annat sätt, säger Hultqvist.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera källor med insyn i regeringskansliet. En av dem kallar Säpos agerande för klantigt och märkligt och trycker på att myndigheten skickade ut allvarliga signaler när man slog ifrån sig ansvaret inledningsvis.

– Ansvaret i det här fallet hamnar otvivelaktigt på Säpo, säger källan.

Charlotte von Essen , chef för Säpo.

”En svulst”

Källan understryker att det är en fråga om statsministerns säkerhet och menar att det alltid är riskabelt att diskutera hur skyddspersoner bor. Det kan trigga galningar och det blottar för svagheter gentemot främmande makters underrättelseverksamhet.

En annan källa trycker på att Magdalena Andersson hade flyttat ifrån bostaden och in i Sagerska huset när gripandet skedde, samt att kvinnan greps utanför bostaden och inte inne i den.

Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen säger att hon ”kan förstå” att händelsen har väckt frågor och menar att Säpo trots allt har i uppgift att bevaka personer som arbetar i och kring skyddspersoners hem. Men hon vill inte säga varför det blev som det blev och hänvisar till sekretess. Om kommunikationen som kritiserats av försvarsministern säger hon:

– I den kontext som det rapporterades så kan jag också tycka att det inte blev bra, men jag vill understryka att det är vårt ansvar att säkerställa och skydda våra skyddspersoner, det är ett grunduppdrag för Säkerhetspolisen, säger Charlotte von Essen.

Ska utredas

Hon säger att händelsen nu ska utredas av Säpo.

– När det inträffar händelser eller när det blir väldigt mycket rapportering om en specifik fråga så är det klart att vi hanterar händelsen och inom ramen för det så gör vi normalt sett en analys av om det finns något behov av förändring när det gäller författningar och i så fall kommer vi återkomma till uppdragsgivaren,

Peter Hultqvist beskriver i allmänna ordalag servicebolag som anställer papperslösa personer som en ”svulst”.

– Det finns företag över hela bredden som bedriver arbetslivskriminalitet, som inte respekterar skatter, som använder illegal arbetskraft, som struntar i kollektivavtal och regelverk. Det här är en svulst i det svenska samhället och de här företagen måste kontrolleras på att sådant sätt så att de inte kan verka. De här ska bort ur arbetsmarknaden. De står för illojal konkurrens, de står för att underminera det svenska samhället.