Italien inför vaccinationsplikt för alla över 50

Jan Björklund om nya reglerna: Finns en stor trötthet

Publicerad 2022-01-06

Italien inför vaccinationsplikt för alla personer över 50 år.

Och senast den 15 februari måste alla anställda visa upp ett vaccinpass för att få komma till jobbet.

– Min son får inte åka skolbuss om han inte är vaccinerad, säger Jan Björklund, Sveriges ambassadör i Italien.

Alla italienare över 50 år måste vaccinera sig innan januari är slut. Beslutet fattades av en enig regering under onsdagen efter att ha diskuterat den dramatiska åtgärden i två och en halv timme.

Enligt regeringen handlar vaccinationsplikten om att säkra sjukvården samtidigt som arbetsplatser och skolor kan hållas öppna.

– Vi vill bromsa smittan och pressa italienarna som ännu inte har vaccinerat sig att göra det. Vi ingriper särskilt i de åldersgrupper som löper störst risk för sjukhusvistelse för att minska trycket på sjukhusen och rädda liv, säger Mario Draghi, premiärminister om beslutet.

Smittspridningen har ökat snabbt. Sedan slutet av december pekar kurvan brant uppåt och under onsdagen slogs ett nytt dygnsrekord med 170 000 smittade.

– Det här beslutet är naturligtvis en kombination av att smittan ökar snabbt i Italien precis som i Sverige och att det samtidigt finns en stor trötthet bland de vaccinerade på dem som inte vaccinerat sig, säger Jan Björklund, Sveriges ambassadör i landet, som påpekar att andelen vaccinerade ligger på 80 procent.

Italien inför krav på vaccinering för personer som är över 50 år. Bild från Via del Corso avenue i Rom.

Kräver grönt pass

Sedan tidigare har vårdpersonal haft krav på sig att vaccinera sig. Nu utökas kravet till att gälla även andra yrkesgrupper. Regeringen flaggar för att vissa undantag kan göras för att säkerställa samhällsviktiga behov.

– Har du ett jobb kan du bli helt utestängd om och får ingen lön om du inte vaccinerar dig. För de som inte har jobb är det böter, säger han.

– Min son får inte åka skolbuss om han inte har vaccinerat sig.

Att komma till jobbet utan vaccinpass kan ge mellan 600 euro och 1 500 euro i böter, vilket motsvarar ungefär mellan 6000 och 15 000 kronor. Den som bryter mot vaccinationsplikten riskerar böter på 100 euro, alltså ungefär 1000 kronor.

Italien var det första europeiska landet att drabbas av pandemin och drabbades hårt med överfulla sjukhus och höga dödstal. Landet har haft hårda nedstängningar och restriktioner under pandemin.

Jan Björklund säger att de tuffa reglerna välkomnas av majoriteten av italienarna, något som kan förklaras av att landet drabbades hårt av den första vågen 2020.

– Här har myndigheterna varit tuffa och det beror på den skräckupplevelse man hade våren 2020. Det gör att många här vill ha tuffa regler för att skydda befolkningen, säger han.

Krävs vaccinbevis hos frisören

Vaccinbeviset, i Italien kallat det gröna passet, kommer att krävas för att få komma in på en mängd platser: på skönhetssalonger, frisörer och andra butiker men även på offentliga och privata arbetsplatser. Att åka kollektivt kräver också vaccination.

Livsmedelsbutiker och apotek omfattas dock inte av kravet.

Den som vill turista i Italien gör bäst i att vara vaccinerad, säger Jan Björklund.

– Att ha haft covid eller visa upp ett test kanske räcker för att komma in i landet, men man måste ha vaccin för annars blir man väldigt begränsad i vad man kan göra här.

Senast 1 februari måste personer som omfattas av kravet ha vaccinerat sig. Beslutet är dock tillfälligt och gäller till den 15 juni.

Om man inte vaccinerar sig kan man riskera förlora jobbet – eller få böta.

ANNONS