S fortsätter tappa väljare – oppositionen i majoritet

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-08-04

För femte månaden i rad tappar Socialdemokraterna väljare, enligt en ny undersökning från Demoskop.

Samtidigt har L, KD, M och SD underlag för en majoritetsregering.

– Det är verkligen jämnt, det blir spännande, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Socialdemokraterna tappar väljare för femte månaden i rad, enligt en ny opinionsmätning från Demoskop. Från 30,3 procent i juli har partiet nu sjunkit till 28,7 procent i augusti.

Magdalena Andersson har ett starkt förtroende bland det svenska folket. Hon har lotsat oss igenom pandemin och fram till ansökan till Nato. Det som händer nu är att den effekten trappas av efter andra utmaningar under sommaren, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Hon förväntar sig att partiet kommer att få upp siffrorna något inför valet om 38 dagar.

– Socialdemokraterna tenderar att göra starka valspurter. Jag tror att vi kan förvänta oss att S kommer att stärka sin ställning i opinionen, säger Karin Nelsson.

Johan Pehrson (L).

Högern i majoritet

Undersökningen visar även att Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans har 50,6 procent av rösterna och därmed ett underlag för majoritet för en regering.

– Eftersom L, KD och SD går framåt samtidigt som S backar blir det nu ett övertag på 50,6 procent. Trots att Magdalena Andersson har ett stort förtroende har vi nu ett spännande läge, säger hon.

Ulf Kristersson (M).

Karin Nelsson tror på en rafflande valhöst.

– Det är verkligen jämnt, det blir spännande, säger hon.

Karin Nelsson tror att Liberalernas framsteg (uppe på 5,7 procent i augusti jämfört med 4,7 procent i juli) bland annat beror på en så kallad ”Johan Pehrson-effekt” och stödröster som framför allt kommer från M, KD och SD.

– Liberalerna har ju haft svaga opinionssiffror under den här mandatperioden. De fick 5,5 procent i valet 2018 och har sedan dess inte nått upp till de siffrorna, säger Karin Nelsson.

Pehrson: ”Politik är inte stavhopp”

I ett SMS till Aftonbladet säger Johan Pehrson att han är glad över de uppåtgående siffrorna.

– Det märks att skolan, integrationen och en energipolitik som funkar bra är viktiga frågor för väljarna.

Han tror inte att siffrorna beror på en ”Johan Pehrson-effekt”.

– Jag är smickrad, men politik är inte stavhopp. det är en utdragen lagsport som spelas i hela landet. Vi vinner eller förlorar tillsammans, säger han.

I maj uttalade sig partiledaren och sa att det inte är aktuellt att släppa fram en regering med Sverigedemokraterna. Trots att de fyra partierna (L, KD, M och SD) nu ser ut att kunna bilda majoritetsregering har Johan Pehrsons inställning inte förändrats.

– Nej, en liberal borgerlig regering har goda förutsättningar att byta ut S efter valet. Enligt plan, säger han.

KD-ledaren Ebba Busch.

Kristersson: ”Redo, kan och vill”

Tidigare under dagen höll Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tal på partiets valupptakt i Norrköping och underströk att han ser positivt på samarbetet med L, KD och SD.

– Vi har sakta men säkert byggt ett lag på vår sida i politiken som är redo, som kan och vill. Vi har fyra partier på vår sida som inte är överens om allt men som är tillräckligt överens i de stora frågorna för att kunna åstadkomma resultat, sa han under talet.

Sverigedemokraterna, som ökar 1,4 procentenheter, ser opinionsmätningen som ett ”styrkebesked” för partiet och regeringsalternativet till höger.

”Jag tror det beror på att vi står för ett tydligt och stabilt regeringsalternativ, medan Magdalena Anderssons fuskbygge mest framstår som splittrat och motsägelsefullt. Folk i allmänhet är nog trötta på skenande elpriser, skyhöga drivmedelspriser och den grova brottsligheten – alla resultat av Socialdemokraternas åtta år vid makten” säger partisekreterare Richard Jomshof (SD) i en skriftlig kommentar.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraterna som avböjer att kommentera.


Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Allt om valet – med valkompassen