Internet svämmar över av ryska barn i Z-formation

Publicerad 2022-04-03

Över hela Ryssland tvingas barn vara med på bilder till stöd för arméns krig mot Ukraina.

Internet svämmar över av fotografier på ryska skolklasser och dagisgrupper i Z-formation.

Nu vill det ryska fackförbundet Läraralliansen skydda barnen från att vara med i propagandan.

Den latinska bokstaven Z har blivit Rysslands officiella symbol till stöd för soldaterna i Ukraina. Bakgrunden är oklar, enligt tidningen Meduza. Men några dagar före krigsstarten den 24 februari började de första bilderna på militärfordon och krigsmateriel märkta med de latinska bokstäverna Z och V dyka upp.

Mycket tyder på att bokstäverna till att börja med bara användes för att märka vilket av landets militärområden materielen kom från: Z för zapad (väster), V för vostok (öster) och en trehörning för söder.

Men snart syntes framför allt bokstaven Z överallt i sociala medier i olika sammansättningar där bokstaven följdes av kyrilliska bokstäver, till exempel za rodinu (för fosterlandet) och za nasjich (för de våra).

Allt fler bilder började också dyka upp med vuxna, tonåringar och barn, där de står i Z-formation eller håller upp plakat med bokstaven Z, och ibland bokstaven V.

Tävlar om att ha många deltagare på Z-bilderna

Enligt den ryska propagandan betyder det inte att barnen stöder dödandet av oskyldiga ukrainare, utan det framställs i stället som ett stöd för den ryska armén när den befriar rysktalande ukrainare från deras nazistiska regering.

Bilder på allvarliga dagisbarn i Z-formation och med ryska flaggor har blivit vardagsmat på ryska internetsidor, och olika ryska regioner tävlar om att ha med så många deltagare som möjligt på bilderna.

Det har nu gått så långt att det ryska fackförbundet Läraralliansen i en debattartikel på sajten 7x7 gått ut med information hur föräldrar ska kunna skydda sina barn från att vara med på Z-bilder.

Läraralliansen konstaterar att det är förbjudet att tvinga barnen att vara med på sådana bilder och att de kan vägra vara med. Om bilden redan tagits och lagts upp på internet är Läraralliansens råd till föräldrarna att begära att bilden tas bort:

– Om ni inte får något svar, vänd er till domstol, skriver Läraralliansen.