Boris Johnson efter rapporten om coronafesterna: ”Förlåt”

Uppdaterad 2022-02-09 | Publicerad 2022-01-31

Utredningen om coronafesterna slår fast att flera personer på Downing Street brustit i sitt omdöme.

Nu kommenterar Boris Johnson rapporten.

– Förlåt. Förlåt för det vi inte gjorde rätt.

Samtidigt som britterna levde under lockdown, och kunde bötfällas för mindre övertramp, misstänks medarbetare i regeringskansliet och andra politiska toppar ha brutit mot reglerna under upprepade spritfester och sociala tillställningar.

Tidningen The Mirror har publicerat uppgifter om att personer med anknytning till regeringen vid minst 15 tillfällen samlats och druckit alkohol när sociala träffar med människor utanför den egna familjen var förbjudna.

Vid minst ett av dessa tillfällen ska premiärministern själv ha närvarat.

Sue Gray, tidigare anonym topptjänsteman inom myndighetsapparaten, har lett en styrka på sju personer som utrett anklagelserna – och under måndagen meddelade Downing Street att en rapport, som kan innebära stora konsekvenser för Boris Johnson, lämnats in.

”Brustit i omdömet”

Senare under måndagseftermiddagen släpptes rapporten för allmänheten där Gray skriver ”att det är svårt att rättfärdiga beteendet” och att flera personer på Downing Street brustit i sitt omdöme.

Utredningsteamet har intervjuat ett sjuttiotal personer och undersökt ett tiotal tillställningar som kan ha brutit mot reglerna.

”Flera av de här tillställningarna borde aldrig ha hållits eller utvecklats som de gjort”, skriver Gray.

Boris Johnson: Ska fixa det här

På eftermiddagen talade Boris Johnson själv i parlamentet efter att ha tagit del av rapporten.

– Jag vill börja med att säga förlåt. Förlåt för det vi inte gjorde rätt, säger han.

Premiärministern säger att han är ledsen över den ilska personer känner efter avslöjandena. Samtidigt menar han att det inte räcker att be om ursäkt.

Han säger att han accepterar de slutsatser som Sue Gray kommit fram till – och lovar att förändringar omedelbart ska göras på Downing Street.

– Jag förstår – och jag ska fixa det här.

Stökigt i kammaren – ledamot utskickad

Labour-ledaren Keir Starmer kallade Boris Johnson ”skamlös”, menar att förtroendet mellan regeringen och folket har brustit – och står fast vid att Boris Johnson bör avgå.

Han anklagar också premiärministern för att ”gömma sig bakom en polisutredning”.

En rad andra ledamöter fick sedan ordet och en uppeldad stämning uppstod i kammaren. Ian Blackford, ledamot för SNP (Skotska nationalistpartiet) fick lämna salen efter att upprepade gånger anklagat Boris Johnson för att ljuga för kammaren.

Följ ämnen i artikeln