Uppgifter: Ukrainska sabotageceller förses med drönare

Ska iscensätta attacker inne i Ryssland

Publicerad 2023-06-05

Ukrainska ”sabotageceller” med agenter verkar just nu inne i Ryssland.

Som ett led i den stundande motoffensiven har de utrustats med drönare för att iscensätta attacker mot ryska mål – och därmed avleda resurser.

Det uppger personer i den amerikanska underrättelsetjänsten till CNN.

Följ ämnen
Ukraina

Det har varit en stadig ström av mystiska bränder och explosioner inne i Ryssland den senaste tiden, med fokus på olje- och bränsledepåer, järnvägar, infrastruktur och militära mål.

Samtidigt har attackerna ökat de senaste veckorna, med start i början av maj och attacken mot Kreml och det påstådda mordförsöket på president Vladimir Putin.

Det uppger personer med insyn i den amerikanska underrättelsetjänsten för CNN.

”Det verkar vara en kulmination efter månader av ansträngningar från ukrainarnas sida att bygga upp infrastrukturen för den här typen av sabotage” säger en källa.

Enligt källorna ska Ukraina ha odlat ett nätverk av agenter och sympatisörer som verkar inne i Ryssland med syfte att utföra sabotagehandlingar mot ryska mål.

Ett föremål exploderar över Kreml i början av maj.

Finns etablerade smugglingsvägar

Ukraina tros nu även ha försett cellerna med ukrainsktillverkade drönare, tänkta att iscensätta attacker mot ryska mål inne i landet och som skickats upp från Ryssland.

Bland annat tror amerikanska tjänstemän som CNN talat med att det var just dessa pro-ukrainska agenter som genomförde drönarattacken mot Kreml i början av maj.

Källorna påpekar att det är oklart om även andra drönarattacker som genomförts de senaste dagarna – däribland en riktad mot ett bostadsområde nära Moskva, samt mot ett oljeraffinaderi i södra Ryssland – har genomförts av drönare som skickats upp från rysk mark eller om de utförts av något annat nätverk av pro-ukrainska agenter.

Det är oklart hur Ukraina lyckats få över drönarna på fiendens mark, men enligt källorna finns det etablerade smugglingsvägar som kan användas för att skicka drönare eller drönarkomponenter till Ryssland där de sedan kan monteras ihop.

En talesperson för den ukrainska säkerhetstjänsten säger till CNN att de mystiska explosionerna och drönarangreppen inne i Ryssland kommer att fortsätta.

Han förklarade även att man kommer att kommentera fall av ”bomull, som är slangord för explosioner i Ryssland eller ryskockuperade områden i Ukraina, först efter att Ukraina har segrat.

Skador efter en drönarattack som nyligen inträffade i Moskva-omårdet.

”Kommer fortsätta brinna”

”Men oavsett har bomull brunnit, brinner och kommer att fortsätta brinna”.

Utåt sett har höga amerikanska tjänstemän fördömt attackerna i Ryssland och varnat för att det potentiellt kan leda till en upptrappning av kriget. Men till CNN säger flera att man anser att de gränsöverskridande attackerna är en smart ”distraktionstaktik”, som kan avleda ryska resurser till att skydda sitt eget territorium.

Detta lagom till att Ukraina rustar för en stor motoffensiv, den så kallad våroffensiven.

I en underrättelseuppdatering konstaterar det brittiska försvarsministeriet att attacker från pro-ukrainska grupper och drönaranfall i gränsregionen Belgorod har tvingat Ryssland att sätta in ”hela utbudet av militär eldkraft på sitt eget territorium”.

”Ryska befälhavare står nu inför ett akut dilemma om de ska stärka försvaret i Rysslands gränsregioner eller förstärka deras linjer i det ockuperade Ukraina”.

ANNONS