Uppgifter: Pojkarna var på rymmen när de lejdes för att skjuta

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2023-01-03

14-åringen och 15-åringen var båda på rymmen från HVB-hem när de misstänks ha värvats av kriminella och beväpnats med automatvapen.

Halv tolv en onsdagsnatt tros de ha skjutit ett 20-tal skott genom en lägenhetsdörr.

Hur blev de unga pojkarna från en stad i Mellansverige en del av den blodiga konflikten i södra Stockholm?

Den 19 november rymmer en 15-årig pojke från ett HVB-hem. Han har placerats där efter ett flertal larm. Han misstänks missbruka droger, han syns knappt till i skolan och han umgås med kriminella.

När han grips i Gubbängen i Stockholm den 28 december, misstänkt för att tillsammans med en 14-årig kamrat urskillningslöst ha skjutit ett 20-tal skott mot ett flerfamiljshus, har han hållit sig borta i över en månad.

Vare sig hans familj, socialtjänsten eller polis har vetat var han är. Men man anar att han är någonstans i Stockholm och att han kan vara del av ett kriminellt nätverk.

PLUS: Unik databas över gängen i Stockholm

Även 14-åringen, som kommer från samma stad i Mellansverige som 15-åringen, är vid tiden för skjutningen på rymmen från ett HVB-hem.

”Vill hem till mamma”

Vid ett tillfälle observeras 14-åringen i Stockholm, på Sergels torg, tillsammans med ett gäng killar som säljer narkotika. Men när polisen kommer till platsen har han hunnit ge sig av.

Han ringer även vid ett tillfälle till socialnämnden. Han säger att det är kallt och att han saknar sin familj men att han är rädd för att åka tillbaka till sitt HVB-hem. Han vill bara komma hem till sin mamma.

Men han får veta att han måste tillbaka till HVB-hemmet, det har kommit för många orosanmälningar om hans hotfulla och allt mer normbrytande beteende. Hans skolfrånvaro är skyhög, 80 procent, och även om hans mamma kämpar hårt för honom räcker inte insatserna i hemmet.

Nu är 15-åringen häktad misstänkt för försök till mord. Den 14-åriga kamraten är omhändertagen av socialtjänsten.

Del av våldsspiral

När de greps under julhelgen var de båda pojkarna beväpnade med pistol och en polishund hittade även en AK47, automatgevär, i närheten, som kunde knytas till en av dem med hjälp av fotavtryck, enligt uppgifter.

– De här killarna skickades in med automatvapen. Hade de dödat någon hade det inte gjort något, så lite betyder liv i de här kretsarna, säger en källa.

Vem som rekryterat pojkarna som verktyg i den pågående våldsspiralen i södra Stockholm, eller hur rekryteringen gått till, är ännu oklart.

Gängens barnsoldater

Men enligt Aftonbladets uppgifter är dock polisens främsta teori att pojkarna utfört skjutningen på uppdrag av någon och att de är ytterligare två i raden av så kallade barnsoldater som i allt högre utsträckning används av de kriminella nätverken.

I Aftonbladets granskning av de kriminella nätverken framgår det att andelen unga som kopplas till nätverken blir fler.

Och deras roller förändras. Från att förr främst ha hållit span och förvarat vapen till att bli de som nu skjuter.

– Nu har vi tonåriga mördare. Inte bara en utan flera. I många fall fullkomligt livsfarliga tonåringar. Det finns bara ett sätt att stoppa dem och det är att låsa in dem. För deras säkerhet och för andras, har Carin Götblad, polismästare vid nationella operativa avdelningen, tidigare sagt till Aftonbladet.

Bilden från en övervakningskamera på en pizzeria i Rinkeby visar hur en kille, som bara var 16 år vid gärningen, mördar en man.

Värvar torpeder från ungdomshem

Aftonbladets kartläggning visar även hur de unga i de kriminella nätverken har många likheter med varandra.

Många av dem kommer från så kallade utsatta områden. Mamman är ofta ensamstående, syskonskaran stor och lägenheten trång.

– Det är sällan som de här killarna har tillräckligt med omvårdnad och tillsyn och då blir de ganska lätta att locka in. När man sedan väl blivit lockad eller tvingad in är det svårt att lämna. Kanske på grund av påhittade skulder. I början kände man sig tuff som fick en mobiltelefon eller jacka, men sen ska du betala tillbaka för det, har Carin Götblad tidigare sagt.

Det finns även fler fall än de nu aktuella pojkarna i Gubbängen där de unga kriminella varit på rymmen från ett HVB-hem samtidigt som de misstänks ha begått brott.

Kriminella nätverk har sedan en tid satt i system att värva torpeder från den här typen av hem eftersom de där är lätta att ”hämta ut”.

En 18-årig torped sköt en man till döds mitt på dagen på Husby torg. Han hade veckorna innan han lejdes rymt från ett Sis-hem.

Vädjar om hjälp

När 14- och 15-åringen skjuter mot dörren i Gubbängen är det fel dörr de träffar. Innanför bor en äldre pensionär som inte har något med konflikten att göra. Han berättar efteråt för Dagens Nyheter hur han vaknade av skotten och hur damm och rök kom in i hans sovrum.

– Jag var livrädd. Det är jag fortfarande, jag skakar bara av att prata om det. Det är en chock. Jag bor i ett av världens tryggaste länder, hur kan det här hända?

Troligtvis var det egentliga målet en man som har kopplingar till ett kriminellt nätverk och syftet att han skulle skrämmas eller skadas i den pågående konflikt som skakat södra Stockholm under julhelgen.

15-åringens advokat säger att hans klient förnekar brott. 14-åringens juridiska ombud i det nuvarande ärendet vill inte ge några kommentarer alls. Hans ombud i förvaltningsrätten gällande LVU-omhändertagandet, advokat Cafer Demirok, företrädde 14-åringen men får inte uttala sig.

– Jag kan tyvärr inte ge några kommentarer, säger han.

I förvaltningsrättens dom som avkunnades bara några dagar innan skjutningen i Gubbängen framgår det hur 14-åringens mamma vädjar om hjälp för sonen.

”Han är egentligen en snäll kille och att jag vill att han ska få hjälp och stöttning innan det är för sent”, sa mamman då.