Trenden har vänt – snus vanligare bland unga kvinnor än män

Publicerad 2022-12-06

Användandet av nikotinprodukter ökar hos unga – framför allt bland kvinnor.

I dag använder nära var femte kvinna i åldern 16 till 29 nikotinsnus, visar färsk statistik från Folkhälsomyndigheten.

– Det kan bidra till en negativ utveckling av folkhälsan, säger enhetschef Åsa Thornqvist.

Folkhälsomyndighetens senaste nationella folkhälsoenkät visar att användandet av nikotinsnus och e-cigaretter ökat i den yngsta åldersgruppen 16 till 29 år det senaste året.

Enligt Åsa Thornqvist, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, kan det vara en följd av att nikotinsnus marknadsförts av bland annat influenser som har en ung publik.

Användandet av nikotinprodukter ökar hos unga – framför allt bland kvinnor.

– Även smaksättningen lockar unga att prova snuset. Det är också vanligt att e-cigaretter är smaksatta och smaksättningen bidrar till att ungdomar testar och använder e-cigaretter. Produkterna upplevs som mindre farliga, säger hon.

Tidigare har unga kvinnors snusanvändning i Sverige varit låg. Men nu uppger totalt 18 procent av kvinnor i åldersgruppen 16 till 29 att de använder nikotinsnus. Motsvarande siffra för män i samma åldersgrupp är 12 procent.

”Kan ha negativa hälsoeffekter”

När det gäller användningen av e-cigaretter så har även den ökat inom åldersgruppen. För kvinnor från två till åtta procent mellan åren 2021 till 2022.

– Produkterna har ofta benämningar som tobaksfritt snus, vitt snus och vape, vilket är benämningar som kan få dem att framstå som mindre skadliga. Men de kan ha negativa hälsoeffekter på bland annat hjärta och kärl.

Nikotinets beroendeframkallande egenskaper i kombination med den ökade användningen kan bidra till en negativ utveckling av folkhälsan, menar hon.

”Det kan bidra till en negativ utveckling av folkhälsan”, säger FHM:s enhetschef Åsa Thornqvist.

Tobaksrökningen minskar

Andelen som röker tobak dagligen har minskat i Sverige sedan 2004. Det senaste året har utvecklingen dock stått still. År 2022 uppgav sex procent av svenskar i åldern 16 till 84 år att de röker dagligen – vilket är samma siffra som i fjol.

Skillnaderna i rökning är stora mellan olika grupper i samhället, baserat på bland annan utbildnings- och inkomstnivå.

Hur allvarligt ser du på utvecklingen av det ökade användandet av nikotin?

– Barn och unga är särskilt sårbara och har lättare att fastna i ett nikotinberoende. Aktörer på flera nivåer i samhället måste arbeta tillsammans för att bryta den här utvecklingen. Det förebyggande arbetet sker främst genom lagstiftning och genom att öka kunskapen om produkterna, både bland unga och vuxna i befolkningen, säger hon och fortsätter:

– Det kan ske på både nationell nivå hos riksdag och myndigheter men också på regional nivå hos länsstyrelser och kommuner. Även ideella organisationer bidrar med stöd för att arbeta förebyggande.

Även e-cigaretter har ökat bland unga.

ANNONS