Pojken rycktes ur mammans famn och försvann

Minst elva döda i katastrofala skyfall i centrala Italien

Publicerad 2022-09-17

En brun våg slet åttaårige Mattia ur mammans famn.

– Han höll sig fast vid en stock. Han försökte hålla sig flytande, sedan försvann han in i mörkret, säger mamma Silvia.

Nu har minst elva personer hittats döda efter de kraftiga skyfallen.

Regnet föll tungt över Marcheregionen tidigare under fredagen och förvandlade gator till floder. På flera orter finns man halva årsnederbörden under bara några få timmar. Efter torkan i somras sög inte den hårda jorden åt sig vattnet.

Det kraftiga skyfallet över Marche i centrala Italien beskrivs som en ”vattenbomb” och orsakade svåra översvämningar. Många invånare tvingades fly upp på upp på hustak och upp i träd.

Men flera blev fångar i sina bilar, i garage eller på väg undan vattenmassorna.

Det kraftiga skyfallet över Marche i centrala Italien beskrivs som en ”vattenbomb”.

Fem av de döda finns i den lilla byn Pianello di Ostra i provinsen Ancona, skriver italienska La Repubblica.

Guiseppe, 65, och Andrea Tisba, 25, skulle flytta sin bil från garaget till ett säkert ställe, men blev överraskade av lera och vatten från floden Misa som svämmade över. De hittades döda i garaget, liksom grannen Diego Chiapetti, 51.

När vattnet nådde första våningen i huset i Contrada Coste flydde mamma Brunella Chiù, 56, med barnen Simone, 21, och Noemi, 17. Alla tre sveptes med i de starka strömmarna i floden Nevola, men Simone lyckades klamra sig fast vid en gren i två timmar innan räddningen kom. Först flera timmar senare hittades Noemi död.

– Vattnet tog dem ifrån mig framför mina ögon, säger Simone chockad till tidningen.

Regnet förvandlade gator till floder i Italien.

Ryckte ur mammas famn

En åttaårig pojke rycktes från sin mammas famn av en våg i Castelleone di Suasa, då hade han precis lämnat sin farmor.

– Mattia kom tillbaka för att ge mig en kyss, sedan såg jag honom aldrig igen, säger hans farmor Marisa Luconi till Corriere della Sera.

Överlevande från Contrada Coste berättar om en fem meter hög vägg av vatten och lera, som ”en tsunami”.

Mattias mamma Silvia lyckades klänga sig fast i en växt och vårdas nu på sjukhus.

– Han höll sig fast vid en stock. Han försökte hårt hålla sig flytande sedan försvann han in i mörkret, säger hon till La Repubblica.

Fler vittnar om styrkan i skyfallet och lervällingen som vällde över ån Misas bäddar och fram genom byarna Ostra, Casine och Barbara på väg mot hårt drabbade Senigallia och sedan havet.

– Det var som en jordbävning säger Ludovico Caverni som är borgmästare i hårt drabbade samhället Serra Sant'Abbondio, till La Stampa.

I en av de drabbade orterna drog en kraftfull våg med sig en bil och släppte greppet om den, på en balkong på andra våningen, skriver nyhetsbyrån AP. Flera bönder nära havet fick se sina sädesfält stå under meterhögt vatten.

Under lördagseftermiddagen började regnet falla över regionen igen.

Senigallias borgmästare Massimo Olivetti uppmanade invånarna att stanna hemma.

– Vi är på gul beredskap. Vi kan inte stoppa vattnet och vinden. Min uppmaning är väldigt enkel: Alla stannar hemma och är på de övre våningarna, alla håller sig borta från Misa, säger han enligt La Repubblica.