Perus president avsatt – anklagad för statskupp

Publicerad 2022-12-07

Perus parlament har röstat för att avsätta president Pedro Castillo.

Omröstningen ägde rum efter att Castillo själv försökt upplösa parlamentet. Han anklagas för att ha försökt genomföra ett statskupp.

Perus president Pedro Castillo. Arkivbild.

En överväldigande majoritet (101–6, 10 frånvarande) röstade för att avsätta presidenten. Skälet till att avsätta honom angavs vara ”permanent moralisk oförmåga”. Castillo kommer ersättas av vicepresident Dina Boluarte.

Den dramatiska utvecklingen följde ett tv-sänt tal till nationen som Castillo höll, där han meddelade att han ”temporärt upplöser kongressen och installerar en tillfällig nödregering som kommer att ”regera genom dekret”.

Polis blockerar en gata som leder till parlamentet efter att Castillo upplöst parlamentet.

Synts på polisstation

Castillo rapporteras i samband med omröstningen ha lämnat presidentpalatset i en bil förde honom genom huvudstaden Lima och till en polisstation. Vad som hände där är oklart. På en bild som polisen publicerade på Twitter, och sedan tog bort, syntes Castillo sitta inne på stationen omgiven av poliser, rapporterar AP.

Den dramatiska utvecklingen följde ett tv-sänt tal till nationen som Castillo höll, där han meddelade att han ”temporärt upplöser kongressen och installerar en tillfällig nödregering” som kommer att ”regera genom dekret”.

Castillos besked om att lösa upp parlamentet fattades timmar innan en debatt skulle hållas om att ställa Castillo inför riksrätt. Det var den tredje motionen om riksrätt mot honom sedan han tillträdde i juli 2021.

Perus parlament.

”Ingen rättslig grund”

”Jag förkastar Pedro Castillos beslut att bryta den konstitutionella ordningen genom att upplösa kongressen. Det är en statskupp som förvärrar den politiska och institutionella krisen”, skrev vicepresidenten Dina Boluarte på Twitter.

Även Francisco Morales, som leder landets författningsdomstol, skrädde inte orden efter presidentens besked.

– I dag har det varit en kupp som på 1900-talet. Det är en kupp som är ämnad att misslyckas, Peru vill leva i en demokrati. Den här statskuppen har ingen rättslig grund, säger han till radiostationen RPP.

Följ ämnen i artikeln