Paret Eva och Andreas lider av coronasymtom sedan nio veckor

Tusentals långtidssjuka kan sitta hemma med sjukdomen: ”Har covid förstört vårt liv för alltid?”

Publicerad 2020-06-30

Samboparet Andreas och Eva i Falun insjuknade samtidigt och har haft liknande covid-symtom sedan april.

Men bara han har bekräftade antikroppar – och ingen av dem blir frisk.

– Vi försöker bekämpa ett dödligt virus med Alvedon och vitamintabletter, säger Andreas.

Först insjuknade Andreas Andersson, 30. Kort därefter kände hans sambo Eva Källberg, 40, något konstigt i lungorna, tryck över bröstet och i hjärttrakten. Hon åkte till akuten. Det skulle bli ett av deras många vårdbesök.

– Men de hittade ingenting, alla prover ser bra ut. Vården står helt handfallna inför vad de ska göra med oss långtidssjuka, säger hon.

”Fast i vårt eget fängelse”

Från att ha varit ett aktivt, friskt par som paddlade, promenerade i skogen och jobbade kan Eva och Andreas idag knappt börja dammsuga utan att känna sig svimfärdiga. 

Persiennerna är neddragna eftersom solvärmen ger dem andningssvårigheter. Mat lagar den som mår minst dåligt den dagen – och de har inte träffat andra människor på nio veckor.

– Vi är ju fast i vårt eget fängelse här mer eller mindre. Det är en berg-och-dalbana. Vissa dagar mår vi bättre, men sen kommer symtomen direkt tillbaka. Det tär mycket på psyket, man blir ledsen och uppgiven, säger Andreas.

Han som i vanliga fall jobbar som lärare på Högskolan Dalarna, har varit sjukskriven sedan i april.

Bollas runt i vården

Det värsta är att det går åt fel håll. Trots hans positiva antikroppstest, fortsätter symtomen dyka upp på nytt. Dagen vi pratar på videosamtal är han i riktigt dåligt skick, berättar han.

– För min del är det svåra smärtor, jag ont i hela överkroppen, är väldigt mörbultad. Det är som att det brinner i mig. Nu senaste tiden känner jag att huvudet inte hänger med heller, det är en extrem trötthet.

Andreas Andersson har varit i kontakt med vården otaliga gånger. 

Han ringer sjukvårdsupplysningen som skickar honom till akutmottagningen på Falu lasarett, där han undersöks och blir hemskickad eftersom det inte finns behov av akut vård. Sen söker han hjälp på vårdcentralen som inget kan göra – förutom att skicka honom till akuten igen.

Bilden är tagen innan sjukdomen, Eva jobbade som musikterapeut och Andreas som lärare på högskolan.

Socialstyrelsen borde samla kunskap

“Sannolik covid-19 infektion” står det i journalen från infektionskliniken på sjukhuset den 23 maj, som Aftonbladet tagit del av. “Hosta, varit torr samt slembildande. Dyspné. Tryckkänsla i bröstet”.

Men alla prover ser fortfarande normala ut.

– Läkare och vårdpersonal sitter på en liten bit av pusslet var och försöker lösa det, istället för att Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten försöker samla ihop kunskapen nationellt, säger Andreas Andersson.

Sambon Eva Källberg har också fått diagnosen “trolig Covid-19”, trots att varken coronatest eller antikroppstest visar sjukdomen. Hon mäter själv sin vilopuls som ofta skenar långt över normalvärdena och har också svårt med andningen. 

– Hur mycket jag än försöker ta det lugnt och göra andningsövningar, så kan jag inte få ner min puls. Det kanske ser ut som ångest, men det är inte det, säger hon.

260 000 kan vara långtidssjuka

Vården har varit medlidande, och gett dem råd om allt från att vila ut sjukdomen, till att börja röra på sig för att få igång kroppen igen.

Men ingen sitter på nyckeln, som löser gåtan med de långtidssjuka. Enligt en Novus-undersökning från 24 juni kan hela 260 000 svenskar nu ha haft coronasymtom i över tio veckor. Andreas Andersson beskriver hur paret försöker hitta ljuspunkter, gripa efter varje halmstrå som kan hjälpa dem.

– Man börjar tänka, har Covid förstört våra liv för alltid, var det de här 30 åren man fick? Kommer vi långtidssjuka bli så dåliga till hösten att vi kommer bli den stora belastningen för sjukvården? Det är tusentals människor redan nu som blir sämre och sämre i sina hem.


PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen