Uppsala kommun vill stänga deras paradis

Publicerad 2020-06-26

I 50 år har nakenbadare kunnat njuta av ett dopp i Fjällnora.

Om Uppsala kommun får sin vilja igenom stänger snart ett av landets äldsta naturistbad.

– Det känns väldigt sorgligt att en älskad och uppskattad plats ska tas bort för den här stora gruppen människor, säger Camilla Eurenius.

Det är 31 grader i luften och 26 i vattnet när Aftonbladet besöker naturistbadet i Fjällnora på onsdagen – och på den lilla udden, långt ifrån bekvämligheter som omklädningsrum, toaletter och kiosker, är det nästan fullt.

Vi har stämt träff med Patrik Sköldberg och Camilla Eurenius som båda är trogna badgäster på naturistbadet, och det går nästan ta på känslorna när vi slår oss ned för att börja prata om kommunens planer att stänga badet.

– Ansvariga från kommunen har tydligen varit här och besökt badet och sett att det inte är så mycket folk här. Men det beror ju på vilken dag och tid man väljer att komma hit, väljer man en vanlig vardag är det ju klart att det är ganska tomt, säger Camilla Eurenius.

– I söndags var det närmare 70 personer här, och hur har kommunen tänkt få plats med fler än så vet jag inte, säger Patrik Sköldberg som nästan dagligen besöker badet.

– Jag är här och doppar mig även om det är dåligt väder, och jag brukar inte vara ensam då heller.

Patrik Sköldberg och Camilla Eurenius där de trivs som bäst, i vattnet.

Många känner sig välkomna på naturistbadet

För Camilla Eurenius är det frihetskänslan som lockar mest med nakenbad.

– Det är en frihetskänsla, absolut. Inte minst att slippa komma upp ur vattnet med blöta och slaskiga kläder, nu torkar man på ett par minuter, säger Camilla Eurenius.

För Patrik Sköldberg är gemenskapen en stor anledning.

– Att bada naken är det bästa som finns, men också gemenskapen. Här vågar alla prata med varandra, oavsett om man träffats tidigare eller inte.

– Det häftiga med den här stranden är också att alla är välkomna, och jag tror fler känner sig mer välkomna här. Det kan vara personer som kanske inte vågar visa upp sin kropp på någon av de vanliga stränderna. Vi har också flera HBTQ-personer som känner att de passar in bättre här.

Ingen sexuell miljö

Camilla Eurenius är också noga med att betona att naturistbadet inte är någon sexuell miljö.

– Nej, tvärtom skulle jag säga. Vi har människor i alla åldrar som badar här. Allt från pensionärer till barnfamiljer.

Albin Söderström har varit Fjällnora trogen i över 30 år.

”Får utslag av badkläder”

Strax intill oss sitter Albin Söderström på sin rullstol och dricker kaffe, för honom finns inget alternativ till att bada naken.

– Jag måste bada naken, jag får utslag av badkläder, säger Albin Söderström som har varit naturistbadet i Fjällnora trogen i över 30 år.

Vad skulle du tycka om naturistbadet läggs ned?
– Det får inte läggas ned, så är det bara. Jag får min nödvändiga träning och rehabilitering när jag är här och badar.

Vid naturistbadet finns ingen sandstrand, men det är inget som bekymrar badgästerna.

”Sorgligt att en älskad och uppskattad plats ska tas bort”

Men redan i höst kan alltså nakenbadarnas egna lilla paradis-udde, en av landets äldst bevarade naturistbad, tvingas stänga.

– Det känns väldigt sorgligt att en älskad och uppskattad plats ska tas bort för den här stora gruppen människor, säger Camilla Eurenius som hoppas att kommunen åtminstone kan hitta en bra alternativ plats.

– Det kan ju bli så att kommunen faktiskt erbjuder ett fullgott alternativ till den plats vi har idag. Men jag tycker ändå att det är konstigt att man inte börjar att kommunicera med oss som nyttjar badet, och presenterar ett alternativ innan man går ut med att nuvarande bad ska stängas.

Inte ens algblomningen stoppar det dryga 30-talet som besökte naturistbadet i onsdags.

Följ ämnen i artikeln