Mejla

Jon Hansson

Välformulerat och bitvis rätt kul

Publicerad:
Uppdaterad:
Olof Stenhammar.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Olof Stenhammar.

NYHETER

På 79 år skulle väl de flesta av oss hinna med en hel del utöver tvättstugan, nattsömnen, lunchlådan och livets mer vardagliga hållpunkter.

Entreprenörer som Olof Stenhammar kanske extra mycket.

När bråkstaken, mopedtjuven, ”bonnjäveln”, julgrans- och poolförsäljaren, marinofficeren, snapsvisevirtuosen, Bonnier-vd:n, finansmarknadsrevolutionären, miljardären, godsägaren, skogsbrukaren, OS-till-Stockholm-generalen med mera river av sitt ”Sommar i P1” passerar livet som i revy. Även lyssnarens. Nästan. Viss yrsel inträffar i alla fall.

Men jag förstår att han är en flitigt anlitad föredragshållare – i många olika ämnen. Stenhammar är välformulerad och bitvis rätt kul. Man har inte tråkigt i hans sällskap men hinner heller inte bli väldans intresserad under den förbisvischande livsresan. (Okej, ni optionsnördar kan ta ner era händer nu. Jag tyckte också minutrarna han ägnade åt starten av OM, den första elektroniska och privata värdepappersbörsen, var spännande. Men blev vi så värst mycket klokare?)

Mor, far, någon hustru, ett par barn och sex barnbarn bockas också av. 

Och så naturligtvis några ord om klimatet och coronan. Gäsp.

Nä, faktiskt inte. Här blir Stenhammar skarp. Skarpare till och med än när han berättar om hatet under OS-kampanjen och de senare nedlagda mutmisstankarna som förpestade två år av hans liv. 

Tegnell och Folkhälsomyndigheten uppmanas att se alla de anhöriga till de tusentals döda i ögonen och förklara sin covid-strategi.

Och debattörer som hävdar att det brådskar med åtgärder mot klimatuppvärmningen ska sansa sig några hekto.

Han säger:

”Det är framför allt inom näringslivet och industrin som kraften och framsyntheten finns… Det kommer att gå fortare och gå bättre om politiker och tyckare i allmänhet håller fingrarna borta.”

Men har inte det varit upplägget de senaste 200 åren? Trodde jag.

Det där hade han kunnat få utveckla en smula.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN