Förlängda virusrestriktioner väntar Melbourne

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kvinnor protesterar mot de nya virusrestriktionerna vid ett drabbat bostadskomplex i Melbourne den 6 juli.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Kvinnor protesterar mot de nya virusrestriktionerna vid ett drabbat bostadskomplex i Melbourne den 6 juli.

NYHETER

Melbournes fem miljoner invånare är halvvägs igenom en sex veckor lång nedstängning – men får räkna med att stanna inomhus längre än så.

Det senaste dygnet har rekordmånga nya smittade registrerats i och omkring staden.

Spridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Australiens näst största stad och nedstängningen som infördes i början av juli kommer inte att räcka för att stävja smittan, meddelar myndigheterna i delstaten Victoria, där Melbourne ligger.

– Om man är snuvig, har ont i halsen, har huvudvärk eller feber kan man inte gå till jobbet, säger Daniel Andrews, premiärminister i Victoria, vid en presskonferens och fortsätter:

– Det är det som driver upp siffrorna, och nedstängningen kommer inte att sluta förrän folk slutar att gå till jobbet med symtom och i stället går och testar sig.

Krav på munskydd

Invånarna i Melbourne får endast lämna hemmet för att arbeta eller göra nödvändigheter som att köpa mat eller motionera. De måste också bära munskydd på allmänna platser, annars riskerar de böter på motsvarande drygt 1 200 kronor.

Trots det fortsätter såväl antalet nya smittade som dagliga dödsfall att öka i Victoria. På måndagen rapporterades 532 nya smittade, den största ökningen på ett dygn i Australien sedan pandemin började.

Söndagen blev den hittills dödligaste dagen i landet, då tio nya dödsfall till följd av covid-19 rapporterades, de flesta på ålderdomshem. Sammanlagt har 77 personer avlidit i sjukdomen i delstaten Victoria, vilket är nästan hälften av Australiens totalt 161 dödsfall.

Ny våg

Australien har hittills klarat sig lindrigt undan smittan. Hårda restriktioner infördes i slutet av mars, men sedan de lättades i maj och i juni har smittspridningen tagit ny fart, framför allt i Melbourne, men även i granndelstaten New South Wales har antalet nya smittade återigen börjat stiga.

Hittills har närmare 15 000 personer konstaterats smittade med coronaviruset i Australien, varav drygt 8 000 i delstaten Victoria.

Publicerad:

LÄS VIDARE