Ryssland anklagas för test av rymdvapen

Publicerad 2020-07-25

USA anklagar Ryssland för ett mystiskt vapentest i rymden.

En satellit ska ha avfyrat ”ett objekt” som kan slå ut andra satelliter.

På måndags möts länderna i Wien för att diskutera rymdsäkerhet.

Såväl USA och Storbritannien påstod i torsdags att Ryssland testade ett nytt rymdvapen den 15 juli.

”Objektet” har förmågan att förstöra satelliter och avfyrades från den ryska satelliten Cosmos 2543 som varit i rymden sedan 2019, enligt CNN som hänvisar till ett meddelande från militären.

”Sådana här handlingar hotar det fredliga användandet av rymden och riskerar att frigöra rymdskrot som kan utgöra ett hot mot satelliter och rymdsystem som världen är beroende av. Vi uppmanar Ryssland att undvika fortsatta sådana tester”, säger Harvey Smith, chef för Storbritanniens rymddirektorat, i ett uttalande.

Vladimir Putins Ryssland anklagas för ett nytt test av rymdvapen.

Ökad spänning mellan länderna

Anklagelsen sker efter att spänningen mellan USA och Ryssland ökat på flera områden under sommaren. USA har bland annat anklagat Ryssland för att hackerattacker mot organisationer som utvecklar coronavaccin och för att finansiera talibanstödda attacker mot amerikanska soldater i Afghanistan.

Ryssland, Storbritannien, USA och Kina finns bland de mer än 100 länder som undertecknat ett internationellt avtal om att rymden tillhör alla och bara för utforskas för fredliga syften. I fördraget står uttryckligen att inga vapen får placeras i omloppsbana runt jorden eller längre ut i rymden, uppger BBC.

USA uttryckte 2018 oro över ”onormalt beteende” hos ett ryskt satellitsystem och tidigare i år anklagades Ryssland för att manövrera en av sina satelliter nära en amerikansk.

Donald Trump och General Jay Raymond.

Möte i Wien på måndag

General Jay Raymond, som är chef över det amerikanska rymdförsvaret, fördömer det senaste vapentestet.

– Det här är ytterligare bevis för Rysslands pågående ansträngningar att utveckla och testa rymdbaserade system. Det är förenligt med Kremls militärdoktrin att skaffa vapen som hotar USA:s och dess allierades tillgångar i rymden, säger han enligt BBC.

Nästa vecka möts representanter för USA och Ryssland i Wien för att diskutera bland annat nedrustning och kärnvapenkontroll under flera dagar. Ett separat möte om rymdsäkerheten inleder mötesveckan på måndagen, uppger USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln