Ny polissatsning i Södertälje: Mc-patruller med automatvapen

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tio år efter den stora satsningen mot den grova, organiserade brottsligheten i Södertälje tar polisen nya tag.

Mc-patruller beväpnade med automatvapen är från denna vecka en del av vardagen.

– Det beror mycket på, tyvärr, hur det ser ut med sprängningar, skjutningar och snabba angrepp, säger kommissarie Gunnar Appelgren

Södertälje har blivit ett av de större problemen i polisens region Stockholm.

Den stora insats som inleddes 2010 ledde till att 17 personer dömdes till kännbara fängelsestraff, däribland livstid för mord. Flertalet har kommit ut och den organiserade brottsligheten har börjat växa till igen på flera nivåer.

Fusk i byggsektorn är ett problem. Även beskyddarverksamhet har blivit väldigt stort, enligt Gunnar Appelgren som ledde den förra satsningen och nu bistår i den nya kraftsamlingen, som kallas Tore 3.

Södertälje lokalpolisområde har börjat med taktiska mc-patruller beväpnade med automatvapnet MP5. Lokalpoliser kör och och baktill sitter en operatör från piketpolisen.
Foto: Läsarbild
Södertälje lokalpolisområde har börjat med taktiska mc-patruller beväpnade med automatvapnet MP5. Lokalpoliser kör och och baktill sitter en operatör från piketpolisen.

”Månadspeng till kriminella”

– Vanliga företagare, ofta nyetablerade, tvingas betala månadspengar till kriminella, säger Gunnar Appelgren.

Han berättar att det ofta börjar med krav på 5000 i månaden som sedan kan höjas till det dubbla. Den som inte betalar hotas med skadegörelse eller värre.

– En del tycker att det inte är värt att göra en polisanmälan men det blir ganska mycket pengar för de kriminella när det är många företag. För små rörelser, med den lilla vinst man har, blir det jätteknepigt.

Det förekommer olika former av utpressning, och personrån och kränkningar.

Men även ekonomisk brottslighet riktad mot de olika välfärdssystemen.

– Ett jättestort problem är att man folkbokför sig på fel ställen, och får en massa bidrag som man inte ska ha, och hyr ut svart.

”Bygga upp förmågan”

Gunnar Appelgren uppger att det nu handlar om att ”bygga upp förmågan i Södertälje lokalpolisområde mot sin egen problembild”.

Det är här de mixade mc-patrullerna med automatvapen kommer in. De väckte uppmärksamhet direkt när de blev synliga första gången igår torsdag. Den som kör är lokalpolis och den som sitter bak med kpisten MP5 är piketpolis.

Gunnar Appelgren förklarar bakgrunden.

– Ofta vid grova brott blir det trafikstockningar, och i Södertälje flyr man på moped eller motorcykel ofta.

– Syftet är att vara snabbare - och delvis lite show of force förstås. Det vill säga: ni som planerar angrepp och skjutningar, för er finns det en reell risk att torska!

Foto: POLISEN
Två av polisens nya taktiska mc-patruller stoppar en bilist som försökt smita från kontroll.

”Södertälje ska blomma”

Gunnar Appelgren säger att de nya mc-ekipagen kommer vara en del av vardagen framöver. De kommer inte bara åka omkring och se arga ut, tillägger han, utan ska även delta i exempelvis trafikkontroller.

Till lokalpolisområdet har också rekryterats spetskompetens som normalt inte finns i lokalpolisområden, som finansiella analytiker och utredare.

De ska sättas in mot det som ibland kallas Södertäljenätverket.

– Vi menar att det är egentligen 6–7 olika kriminella nätverk med omkring 10–15 personer i varje, och som bildar ett större nätverk, säger Appelgren. Det handlar om ett 100-tal extremt aktiva och svansar till dem.

– Vår målbild är att Södertälje ska få blomma som den vackra stad den är, den ligger helt underbart, har en massa bra folk, en ganska häftig restaurangverksamhet och företagande.

I satsningen ingår även att utveckla det förebyggande arbetet ihop med kommunen för att nästa generation inte ska bli kriminella.

Publicerad:

LÄS VIDARE