Varannan kvinna är rädd för att resa utomlands

Aftonbladet/Demoskop: Förtroendet för myndigheterna sjunker

Publicerad 2020-03-10

Var tredje svensk är orolig för corona.

Hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen är rädda för att resa utomlands.

Och förtroendet för de svenska myndigheternas förmåga att hantera krisen minskar, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Vid den här tiden brukar svenskarna planera sin sommarsemester. I år kommer många förmodligen att stanna hemma.

– Coronarädslan kommer att få en jättepåverkan på vad svenskarna gör på semestern. Det kommer att få stora konsekvenser för resebranschen och för den svenska ekonomin. Och det kommer att bli trångt på badstränderna i Sverige i sommar, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Var tredje är orolig

På en månad har andelen svenskar som är oroliga över corona ökat med 14 procentenheter. I dag är det en av tre som känner oro, enligt Aftonbladet/Demoskops nya mätning.

– Oron ökar snabbt, samtidigt skulle säga att det ändå råder ett rätt stort lugn. Två av tre svenskar har ett grundläggande förtroende för att samhället kan hantera det här. Men stämningen förändras snabbt nu, då det börjar bli allvar, säger Santesson.

Kvinnor är fortsatt mer oroliga än män men skillnaden har minskat.

Förtroendet sjunker

Samtidigt minskar förtroendet för hur svenska myndigheter hanterar coronafrågan. Andelen som har ganska/mycket stort förtroende har minskat med 14 procentenheter på en månad, en relativt snabb förtroendenedgång.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Förtroendet för myndigheternas förmåga att hantera corona har minskat.

– Det är lite bekymmersamt att förtroendet avtar när frågan blir viktigare. I och med att corona blir allt mer brännande har kraven på information ökat snabbt. Det är fokus på Folkhälsomyndigheten och det är tydligt att de inte har lyckats möta allmänhetens krav på tydliga besked, säger Peter Santesson.
 

Demoskop har intervjuat 1 008 svenskar 2–8 mars 2020. Resultatet jämförs med en undersökning som gjordes den 7 februari 2020.

Demoskop har intervjuat 1 008 svenskar 2–8 mars 2020. Resultatet jämförs med en undersökning som gjordes den 7 februari 2020.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultatet presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen