Tre nya delstater till Joe Biden

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre delstater stod på spel i nattens primärval i USA.

Joe Biden vann allihop.

Sedan talade han från sitt hem med två amerikanska flaggor i bakgrunden.

I skuggan av coronautbrottet hölls primärval i Florida, Illinois och Arizona under natten mot onsdagen, svensk tid. I Ohio ställdes valet in för att minska risken för smittspridning.

Det stod snabbt klart att Joe Bidens framgångsvåg fortsätter. Mediebolagen gav honom segern i alla tre delstater i sina tidigare prognoser och när de verkliga röstsiffrorna började ticka in bekräftades bilden.

I Florida, med 219 delegater på spel, har Biden 61,9 procent mot 22,8 för Sanders med 93 procent av rösterna räknade.

I Illinois, med 155 delegater på spel, har Biden 59,4 procent mot 35,7 för Sanders med 97 procent av rösterna räknade.

I Arizona, med 67 delegater på spel, har Biden 42,4 procent mot 29,9 för Sanders med 69 procent av rösterna räknade.

I och med segrarna förstärker Joe Biden sin ledning. Det krävs 1 991 delegater för att bli vald till Demokraternas presidentkandidat. Biden har efter nattens val säkrat fler än 1100 och har ett försprång på nästan 300 delegater till Sanders.

Medan rösträkningen pågick höll Joe Biden ett tv-sänt tal från sitt hem i Wilmington, Delaware. Med två amerikanska flaggor i bakgrunden inledde han med att tala om coronakrisen i USA.

– Coronaviruset bryr sig inte om du är demokrat eller republikan. Det diskriminerar inte utifrån nationalitet, ras, kön eller postnummer. Det kommer att drabba makthavare såväl som de mest sårbara i vårt samhälle. Vi går igenom det här tillsammans.

Den förre vicepresidenten berörde sina framgångar helt kort:

– Vår kampanj har haft en väldigt bra natt.

Han vände sig sedan direkt till Bernie Sanders supportrar och manade till enighet.

– Senator Sanders och jag må tycka olika om taktiken, men vi har en gemensam vision, sa Biden och nämnde bland annat sjukvården, inkomstskillnader och kampen mot klimatförändringarna.

– Så låt mig säga, speciellt till de unga väljare som har inspirerats av senator Sanders: Jag hör er. Jag vet vad som står på spel. Jag vet vad vi behöver göra.

PODD Så kan corona påverka det amerikanska presidentvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur coronaviruset kan komma att påverka det amerikanska presidentvalet och hur det påverkar Donald Trumps möjligheter till att bli omvald. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE