24-åringen döms för Emporia-attacken

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2020-02-04

En 24-årig man döms av Malmö tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för ett mordförsök på en kvinna på ett köpcentrum i Malmö. Arkivbild.

Inne på ett köpcentrum i Malmö knivhögg den 24-årige mannen en kvinna i ansiktet och ryggen så illa att hon fick livshotande skador.

Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård för mordförsöket.

Mannen och kvinnan arbetade på varsin restaurang på köpcentret Emporia i Malmö och en lördag i slutet av augusti i fjol hamnade de i en hetsig diskussion.

Det slutade med att 24-åringen hämtade en stor kniv och gick till attack mot kvinnan. Huggen tog i bland annat ansiktet och ryggen innan en kund till slut kunde slå kniven ur handen på 24-åringen. Kvinnan fick livshotande skador och fick tillbringa sex dagar på sjukhus.

Hävdade nödvärn

Mannen själv hävdar att han har blivit attackerad av kvinnan, men domstolen anser inte att mannen har agerat i nödvärn och 24-åringen döms därför för mordförsök.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta efter att Socialstyrelsens rättsliga råd slagit fast att mannen begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, som han fortfarande hade vid undersökningstillfället, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

Mannen ska också betala ett skadestånd på närmare 170 000 kronor till kvinnan, enligt domen från Malmö tingsrätt.

Följ ämnen i artikeln