Ännu inget EU-klartecken för ”covidmedicinen”

Erik Nilsson/TT

Uppdaterad 2020-05-25 | Publicerad 2020-05-24

Remdesivir har tidigare tagits fram för behandling av ebola, men visade sig i det fallet inte ge avsedd effekt. Arkivbild.

EU har fortfarande inte godkänt det experimentella läkemedlet Remdesivir för användning mot covid-19.

Trots att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för en vecka sedan uppgav att tillståndet skulle komma inom några dagar.

Godkännandet blir gemensamt för alla EU-länder, också Sverige. Men fortfarande är inget besked offentliggjort, uppger Läkemedelsverket för TT.

Virusforskaren Anders Sönnerborg trodde också att ett tillstånd skulle komma tidigare, men han är inte förvånad över att det dröjt.

– Ett godkännande är inte bara ett ja eller ett nej. Det kan vara förknippat med olika villkor. Man måste till exempel definiera vilken patientgrupp det riktar sig mot. Det krävs en noggrann analys och det är viktigt med formuleringarna, men jag skulle tro att godkännandet kommer i närtid, säger Sönnerborg, som är professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet i Solna.

TT: Hur nära?

– Det är rimligt att tro inom en till två veckor, men det är en gissning, säger han.

Flera studier har gjorts som bland annat visar på ett snabbare tillfrisknande från covid-19. Men fortfarande är det svårt att avgöra var medicinen kan göra störst nytta. Snart publiceras ytterligare en studie som Sönnerborg tror kan få stor betydelse för hur användbart Remdesivir kan vara.

– Det kommer att klarna för mig när vi ser resultatet från den nya studien. Det är pusselbitar som vi lägger ihop för att se vilka som kan ha glädje av det här, säger han.

När tillståndet för Remdesivir kommer kan dock problem uppstå.

– Om det blir godkänt kommer många länder vilja ha preparatet och då kan det bli problem med produktion och logistik, säger han.

I USA fick medicinen ett nödanvändningstillstånd i början av maj.