Ordet Jeremy Corbyn vägrar ta i sin mun

Publicerad 2019-12-10

BIRMINGHAM. I 40 minuter har Jeremy Corbyn från scenen viftat med sin lilla röda bok och eldat massorna.

Alldeles i slutet säger han pliktskyldigt att antisemitism inte hör hemma inom Labour.

Men om brexit – inte ett ord.

Han nämner inte ens det som alla vet att valet i grunden handlar om. Det är som att frågan inte existerar.

De kanske 1 500 anhängarna som kommit till den omgjorda fabriken för att lyssna verkar inte bry sig. De jublar, busvisslar och applåderar ändå. Och ropar Corbyns namn i talkörer.

Partiledaren ler nöjt genom det vitgrå skägget. Här är han åtminstone bland vänner.

En äldre dam håller upp en hemmagjord skylt där Corbyn bär tomteluva och texten alluderar till en julsång, ”This year to save us from tears – vote Labour”.

”Jag hoppas verkligen att han vinner”, säger Jane Cowley.

– Corbyn är verkligen genuin, ropar Jane Cowley för att höras över sorlet. Jag hoppas verkligen att han vinner.

Men innerst inne är hon inte särskilt hoppfull.

”Media förvrider allt han säger”

– Media förvrider eller missförstår allting Corbyn säger medan de rullar ut röda mattan för Boris Johnson. Boris skulle kunna strypa ett nyfött barn och vinna ändå.

Några unga killar med varsin öl i handen väntar på Labourledaren. De tror att ungdomsrösterna kan bli avgörande för hur valet går.

– Jag tror opinionsmätningarna undervärderar ungdomsrösterna, säger Morgan Tebbs, 22. Och då blir mätningarna ändå jämnare för varje dag som går.

Några unga killar väntar på Labourledaren.

När det gäller brexit låter de lika obeslutsamma som Corbyn.

– Blir brexit av så kan jag leva med det så länge det inte blir de konservativas variant, säger Jarrad William. Men jag har inget emot om vi blir kvar i EU.

Vägrar ta ställning

Det har inte varit en lätt valrörelse för Corbyn som vägrat ta ställning i frågan om brexit. Nationen står inför sitt viktigaste val sedan andra världskriget men ledaren för det största oppositionspartiet vill inte säga om han tycker att landet ska lämna EU eller stanna kvar.

Hans position är att på rekordtid förhandla fram ett nytt avtal med EU som innebär att man är kvar i EU:s tullunion och därefter låta folket rösta om det avtalet. Säger folket ja lämnar man. Säger de nej blir Storbritannien kvar.

En ganska svår ståndpunkt att göra begriplig i snabba soundbites.

Men Corbyn har sina skäl. I folkomröstningen 2016 var det många traditionella Labourväljare som röstade för att lämna medan nästan alla Labours parlamentsledamöter är för att stanna. Oenigheten hotar att splittra partiet.
Därför försöker Labour få valrörelsen att handla om andra saker än brexit.

”Det är pinsamt”

Jeremy Corbyn berättar i stället om de skolor han besökt tidigare under dagen där lärarna slutar därför att de har en för tung arbetsbörda och där många av eleverna kommer hungriga till skolan därför att deras föräldrar inte har råd att ge dem tillräckligt med mat.

– Det är vad nio år av konservativ åtstramningspolitik gjort med det här landet, dundrar Corbyn och åhörarna jublar.

– Jag tycker det är pinsamt när jag utomlands tvingas berätta hur våra rektorer måste samla in pengar för att inte skolor ska tvingas att stänga.

Corbyn pratar om klimathotet som han ser som en av vår tids existentiella frågor. Han nämner särskilt hotet mot landets offentliga sjukvård som han anklagar regeringen för att vilja sälja ut. Han pratar om att de som tjänar mest måste betala mer i skatt. Han berättar hur Labour tänker åternationalisera järnvägen och andra samhällsviktiga funktioner.

Antisemitismen en besvärande fråga

Han tar till och med upp den känsliga frågan om antisemitismen inom Labour. Även om det sker alldeles på slutet i form av ett löfte att rasism och antisemitism inte hör hemma i partiet och ska bekämpas.

I en tv-utfrågning i början av valrörelsen fick Corbyn fyra gånger frågan om han ville be om ursäkt för antisemitismen i partiet. Fyra gånger vägrade han svara.

Sedan dess har antisemitismen åter blivit en besvärande fråga för Labourledaren. Sedan årsskiftet har ett antal Labourledamöter hoppat av på grund av missnöje med att Corbyn inte gör tillräckligt för att stävja antisemitismnen i partiet. En av dem har i stället gått med i Liberaldemokraterna och kandiderar för dem.

Så Corbyn är så illa tvungen att fördöma antisemitismen.

Men om brexit säger han inte ett ord.