L: Skärp straffen för personer som utnyttjar coronakrisen

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:

Den som använder kriser för att lura äldre eller stjäl medicinsk skyddsutrustning, ska straffas hårdare.

Det anser Liberalerna som nu lägger ett nytt förslag.

– Det bör ligga i häradet om att dubbla straffet, säger Johan Pehrson.

“En helvetesstorm” – så beskriver Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson den pågående coronakrisen.

Och nu vill partiet att lagen snabbt ändras, så att personer som utnyttjar krisen för att begå brott får ett mer kännbart straff.

”Ett sätt att markera”

– Det här är ett sätt att markera att man även måste skärpa till sig om man är kriminell, höll jag på att säga. Det är vidrigt att man utnyttjar en sådan här kris för att begå brott mot utsatta människor, säger Johan Pehrson.

Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson.

Liberalerna pekar bland annat på bedragare som kan använda krisen för att lura äldre på pengar, eller tjuvar som bryter sig in i bostäder som satts i karantän eller på annat sätt isoleras.

Eller personer som stjäl skyddsmasker eller respiratorer för att sälja vidare.

”Danmark fördubblade alla straff”

– Jag såg att Danmark fördubblade alla straff för människor som begår brott i coronans spår, så det är inget konstigt förslag som vi kommer med. Vår uppfattning är att man måste tydliggöra att det här är en särskild straffskärpningsgrund, säger Johan Pehrson.

Han berättar vidare att det handlar om ett tillägg i brottsbalken, och att han kommer lägga fram det för regeringen under kommande vecka. Han tror att förslaget kommer samla en stor majoritet, och att det skulle gå relativt snabbt att få “en extra påföljd att utnyttja en extraordinär händelse i samhället” på plats.

– Och det här ska inte bara gälla för coronakrisen, utan då man hamnar i nödlägen i samhället. Som exempelvis vid de stora skogsbränderna, eller vid andra kriser.

Publicerad:

LÄS VIDARE