Sänkta arbetsgivaravgifter klubbade

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-04-03

Rikdagen har klubbat tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter på grund av coronakrisen. Arkivbild.

Riksdagen har beslutat att arbetsgivaravgifterna ska minskas fram till sista juni.

M och SD ville gå längre och slopa dem helt under samma period.

Riksdagsbeslutet innebär att arbetsgivarna bara ska betala ålderspensionsavgiften under mars, april, maj och juni. Nedsättningen gäller dock bara upp till 30 anställda och på den del av lönesumman för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad.

Även egenavgifterna minskas för enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag.

Ville slopa helt

Moderaterna (M) och Sverigedemokraterna (SD) ville slopa arbetsgivaravgifterna helt under de fyra månaderna för samtliga anställda och dessutom ta bort lönetaket.

– Vi kan förhindra massarbetslöshet och djup recession om vi gör det som är rätt nu, sade M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson i riksdagsdebatten.

Hon bedömer att det blir mycket dyrare att få fart på ekonomin senare om man inte tar till tillräckliga åtgärder nu.

Även Kristdemokraterna ifrågasatte förslaget och ville att regeringen överväger en annan utformning

Vänsterpartiet tyckte tvärtom om att regeringens förslag på nedsatta arbetsgivaravgifter borde begränsas till de branscher som drabbats hårdast av coronakrisen, som hotell- och restaurangbranschen.

Regeringens förslag vann med röstsiffrorna 27–21.

Extra ändringsbudget

Riksdagsbeslutet innebär att en fjärde extra vårändringsbudget nu har antagits. I den finns även förslaget att handelsbolag får möjligheten att öka avsättningen till periodiseringsfonder som gäller beskattningsåret 2019. Om den ökade avsättningen innebär att en för hög preliminärskatt har betalats kommer skatten att betalas tillbaka.

Den extra ändringsbudgeten innebär också en möjlighet för den som redovisar moms helårsvis att få anstånd med inbetalning av moms som ska deklareras under perioden 27 december 2019–17 januari 2021.