Mycket lågt grundvatten i Mälardalen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Förra sommaren uppmättes mycket låga grundvattennivåer på många platser i landet. I år är situationen något bättre. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Förra sommaren uppmättes mycket låga grundvattennivåer på många platser i landet. I år är situationen något bättre. Arkivbild.

Grundvattennivårna sjunker i hela landet.

Nivåerna är under det normala i hela södra Sverige. Värst är det i Mälardalen och på Gotland, visar nya siffror.

Men det är inte riktigt lika illa som förra året.

– Generellt sett är situationen lite bättre i år än förra året. De senaste åren har det varit väldigt låga nivåer, men jämför man med vad som brukar vara normalt i ett längre perspektiv så är det låga nivåer i södra Sverige, säger Johan Carlström, hydrogeolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

SGU gör skillnad på större och mindre magasin. De mindre magasinen förser framförallt enskilda brunnar med vatten och de större står för mycket av det kommunala vattnet.

I de små magasinen är nivåerna under det normala i hela Götaland och i södra och västra Svealand. Vid kusterna är nivåerna mycket under det normala.

I de större magasinen är nivåerna under det normala i hela landet utom i delar av norra och mellersta Norrland. I Mälardalen och på Gotland ligger de mycket under det normala.

– Men även om det är mycket lägre än det brukar så innebär inte det per automatik att vattnet kommer att ta slut. Har man en djup brunn så klarar man sig ändå, säger Johan Carlström.

Lågt senaste åren

Förra året var nivåerna rekordlåga på många ställen i landet. Varje år blir det mycket lägre än normalt på något ställe i landet. 2016 och 2017 uppmättes många nya bottennoteringar. Detsamma i mitten på 70-talet och mitten på 90-talet.

– I år är vi inte riktigt på de nivåerna.

TT: Finns det anledning till oro?

– Har man haft problem tidigare år i de områden som nu har låga nivåer så finns det all anledning att vara sparsam med vattnet även i år.

Blöt och kall höst

De låga grundvattennivåerna beror på nederbördsunderskott. April var en torr månad i hela landet.

– Den tiden på året sker det annars mycket grundvattenbildning innan växterna kommer igång och börjar dricka upp vatten.

De större magasinen påverkas också av tidigare års nivåer.

Blir det en normal höst kan de små magasinen återhämta sig på några månader.

– De större magasinen kräver betydligt mer nederbörd än normalt under flera månaders tid. Så där får man hoppas på en blöt och kall höst, säger Johan Carlström.

Publicerad: