Knutbypastorn får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Knutbypastorn Helge Iversen får inte sitt livstidstraff tidsbestämt.

Det meddelade Örebro tingsrätt som avslog ansökan på måndagen.

Anledningen är att frågan om tidsbestämt straff kommer för tidigt.

1 av 2 | Foto: Lasse Allard
Helge Iversen, tidigare Fossmo,får inte sitt livstidstraff tidsbestämt.

Den tidigare frikyrkopastorn Helge Iversen, tidigare Fossmo, dömdes den 12 november 2004 av hovrätten till livstids fängelse för anstiftan till mord på hans andra hustru samt för anstiftan till försök till mord i två fall.

Anstiftan bestod i att han genom intensiv, målmedveten och långvarig påverkan förmått den så kallade barnflickan att utföra gärningarna.

Under måndagen meddelade tingsrätten sitt beslut gällande Iversen ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år.

Iversen har hitintills avtjänat 13 år och cirka 9 månader.

Ansökan avslogs dock då tingsrätten konstaterar att trots att Helge Iversen medverkat till att främja sin återanpassning i samhället samt att risken för återfall i allvarlig brottslighet är låg så är gärningarna som omfattas av livstidsstraffet av ett straffvärde som väsentligt överstiger 24 års fängelse.

Därmed anses frågan om tidsbestämning av Knutbypastorns fängelsestraff för tidigt väckt menar tingsrätten i sin förklaring till varför ansökan avslås.

– Han är förstås mycket besviken över vad tingsrätten kommit fram till, säger Iversens advokat Anton Strand som kommer att överklaga domen.

– Jag tror att hovrätten kommer fatta ett annorlunda beslut då tingsrätten har fattat fel beslut utifrån högsta domstolen praxis och utifrån de fall som historiskt sett finns sedan tidigare, säger Anton Strand till Aftonbladet.

Det är andra gången som Iversen ansöker om tidsbestämt straff. 2014 biföll tingsrätten hans önskan medan hovrätten sa nej och livstidsstraffet fortsatte.

Publicerad:

LÄS VIDARE