Vandalisering av konstinstallation utanför NMR:s tält

Polisen ska förhöra flera misstänka under dagen

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2017-07-07

Ett tiotal personer är misstänkta för egenmäktigt förfarande sedan ett konstverk utanför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tält i Almedalen vandaliserats under fredagsmorgonen.

Installationen hade tillstånd att vara på platsen uppger polisen.

– Vi har ett gott bevisläge, säger förundersökningsledaren Tomas Granlund.

Händelsen inträffade omkring 08.30-tiden på fredagsmorgonen.

En konstinstallation i form av en hög med skor som ska representera nazisternas brott under förintelsen hade placerats utanför Nordiska motståndsrörelsens tält på Hamnplan i Visby.

Installationen har tillstånd att vara på platsen mellan den 4–8 juli.

Men bara någon timme efter att NMR satt upp sitt tält hade konstinstallationen vandaliserats.

Enligt flera vittnen på plats sågs flera NMR-representanter riva installationen och lastade in delar av skorna i en bil.

Dock stoppades de av polisen och skorna kastades då ut från bilen igen.

– Konstverket ligger kvar på platsen men inte i sin ursprungliga form, Carina Skagerlind, pressinformatör vid polisen.

Hade tillstånd av polis

Inledningsvis meddelade polisen att sex personer delgivits misstanke om egenmäktigt förfarande.

– Vi har identifierat dem och vet vilka de är. Jag vill inte gå in på om de tillhör någon grupp eller organisation, säger Carina Skagerlind.

Senare ändrade polisen sina uppgifter till att ett tiotal personer är misstänkta för egenmäktigt förfarande. En person är även misstänkt för skadegörelse efter att ha sparkat sönder lådan som alla skorna låg i.

Ingen person har i nuläget delgivits misstanke om brott och inga frihetsberövande har gjorts. Alla personer har inte heller identifierats.

Under fredagen kommer polisen att hålla förhör med de misstänka.

– Vi har ett gott bevisläge, säger förundersökningsledaren Tomas Granlund och fortsätter:

– En del personer är hörda och en del kommer att höras men vi har en god uppfattning om vilka som är skäligen misstänkta.

”Lämnade installationen som en påminnelse”

Även NMR har fått tillstånd att ha ett tält i Almedalen där de kommer att hålla debatter, tal och seminarium. Många har riktat skarp kritik mot polisen och Region Gotland om att rörelsen borde ha nekats tillstånd.

Kristina Wicksell från organisationen Make Equal är en av de ansvariga för konstinstallationen.

Hon berättar att man samlat ihop skor under några veckor men att organisationen valde att lämna ön i samband med att NMR kom.

”Känner oss inte trygga”

– Vi åkte igår, vi ville inte vara kvar där. Det känns inte tryggt. Vi valde att lämna installationen som en påminnelse till alla som är kvar om att vi måste protestera i tid.

Kristina Wicksell säger att hon inte är förvånad att installationen delvis plockades bort men att situationen ändå känns konstig.

– Vi hade räknat med det men när jag såg bilderna imorse så kändes det jättekonstigt. Men förhoppningsvis kommer det finnas människor på plats som kan bygga upp den igen.