Chef inom Försvarsmakten hittade på meriter

Josefin Silverberg/TT

Publicerad 2020-09-28

En tidigare chef vid Försvarsmakten har lämnat falska uppgifter om sina meriter, enligt DN. Arkivbild.

En person med en central roll på Försvarsmaktens högkvarter har ljugit om sina meriter, avslöjar DN. Försvarsmakten bekräftar att mannen lämnat falska uppgifter om sina meriter.

Mannen har haft en civil anställning vid Försvarsmakten och jobbat med rådgivning till höga chefer. Enligt hans cv har han en lång bakgrund inom militären i Storbritannien. Men uppgifter om att han varit attackpilot och helikopterpilot samt kommendörkapten inom den brittiska flottan, kan Royal Navy inte bekräfta för DN.

Försvarsmaktens personaldirektör Klas Eksell bekräftar att mannen lämnat falska uppgifter bland sina meriter, men vill inte specificera vilka. Enligt dokument från Försvarsmakten arbetsbefriades mannen i mitten av mars efter att han internutretts och sedan avslutades hans anställning samtidigt som han fick sex månadslöner i ersättning.

DN:s uppgifter gör gällande att mannen åtminstone tillfälligt haft högsta säkerhetsklassning. Den tidigare chefen har på sociala medier berättat om operationer som han ska ha deltagit i, bland annat att han blivit nedskjuten när han satt i en helikopter under Gulfkriget, uppgifter som det brittiska flygvapnet avfärdar. Mannen uppger själv att han lämnat Försvarsmakten av personliga skäl.

Tidigare i år avslöjades att en officer inom Försvarsmakten haft höga chefsposter trots att han ljugit om sina meriter.

Följ ämnen i artikeln