Regeringskällor om Eliasson: Ser över hans uppdrag

MSB: ”Nödvändig av familjeskäl”

Publicerad 2021-01-03

Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, kom nyligen hem efter en två veckor lång julresa på Kanarieöarna – något som väckt stark kritik.

Även inom regeringen har resan väckt reaktioner, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det visar på sällsynt dåligt omdöme. Jag tror att de ser över hans uppdrag nu, säger en källa.

Avslöjandet om att Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, spenderat sin jul- och nyårsledighet på Kanarieöarna, har väckt kraftiga reaktioner.

Även inom regeringen är frågan nu av högsta prioritet, uppger flera källor med insyn till Aftonbladet.

– Det är knappt någon som inte reagerat på det här, säger en källa och fortsätter:

– Det visar på sällsynt dåligt omdöme.

”Brukar skötas diskret”

Källorna poängterar att den allmänna uppståndelsen kring Dan Eliassons julresa har gjort man nu tvingas frångå de gängse rutinerna.

– Sådant här brukar vanligtvis skötas diskret.

Huruvida förtroendet för Eliasson är skadat återstår nu att se.

– Jag tror att regeringen ser över hans uppdrag nu.

Dan Eliasson på flygplatsen på Gran Canaria.

Eliasson: Var nödvändig

Det var under lördagskvällen som Dan Eliasson landade på Arlanda efter att ha tillbringat två veckor med sin familj på Las Palmas.

I en intervju med Expressen säger Eliasson att han har varit ledig och jobbat på distans under tiden där, och att han bedömt att resan var ”berättigad”.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj, säger han till tidningen.

Generaldirektören reste till Spanien över jul.

”Hoppas han får sparken”

Eliassons agerande har väckt starka reaktioner. Under söndagen gick Göran Greider, socialdemokratisk ledarskribent på Dala-Demokraten, ut och kritiserade Dan Eliassons agerande.

”På måndag får Eliasson sparken av regeringen. Hoppas jag."

Även på MSB:s Facebooksida är människor upprörda. En sjukvårdsanställd skriver:

”Hoppas Dan Eliasson har ett riktigt bra slut på året på Kanarieöarna. Så kan vi inom hälso- och sjukvården under tiden slita för att Sverige ska stå kvar när han behagar komma tillbaka.”

Aftonbladet har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven för en kommentar om hur de ser på Dan Eliassons agerande. Ingen av dem har några kommentarer att ge i nuläget, hälsar de via sina pressekreterare.

MSB: Nödvändig av familjeskäl

Aftonbladet söker även Dan Eliasson. MSB:s presstjänst svarar följande i ett mejl:

”Vi kan bekräfta att Dan Eliasson har varit på Kanarieöarna, eftersom han nu har rest därifrån. Den bedömning Dan Eliasson gör angående resan till Kanarieöarna är att den var nödvändig av familjeskäl, och har att göra med att hans dotter bor där sedan en tid. I övrigt har vi inga kommentarer idag”, skriver Mikael Westerlund på presstjänsten.

Dan Eliasson har landat i Sverige.