Tanzania

Minröjande hjälteråtta drar sig tillbaka

Av: 

TT

Hjälteråttan Magawa med sin guldmedalj. Arkivbild.
Hjälteråttan Magawa med sin guldmedalj. Arkivbild.

NYHETER

Efter fem år och 71 upphittade landminor går den hjältemodiga råttan Magawa i pension.

Sjuårige Magawa tränades i Tanzania av organisationen Apopo som sedan 1990-talet tränat råttor att upptäcka landminor. Han har tjänstgjort i Kambodja, ett land där det tros finnas mer än sex miljoner landminor nedgrävda sedan 1970- och 80-talet.

Förra veckan tog en ny kull examen och börjar snart sitt arbete för Cambodian Mine Action Centre. Magawa kommer att fortsätta ytterligare veckor för att vara mentor åt de nya rekryterna och hjälpa dem tillrätta, skriver BBC.

– Magawa har varit oslagbar och jag har varit stolt över att arbeta vid hans sida, säger hans förare Malen.

– Han är liten, men har hjälpt till att rädda så många liv.

Hjälteråttan är av rasen gambiansk jättepåsråtta och väger 1,2 kilo och är 70 centimeter lång. Avsevärt större än en vanlig råtta, men fortfarande så liten och lätt att han inte utlöser minorna när han går på dem.

Magawa kan söka av ett fält stort som en tennisbana på bara tjugo minuter, något som skulle ha tagit en människa med en metalldetektor en till fyra dagar.

Men med åldern har Magawa början tappa farten och nu säger hans förare Malen att det är dags att "respektera hans behov".

I september förra året belönades Magawa som första råtta med djurorganisationen PDSA:s guldmedalj för sin "livräddande plikttrogenhet". Översatt till människomedaljer motsvarar den Georgskorset som delas ut för hjältemodiga civila insatser och tapperhet under farliga omständigheter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Minråttan Magawa får minimedalj

ÄMNEN I ARTIKELN

Tanzania

Kambodja

Råttor