Larm om hot mot vårdpersonal när kryphålsbokare nekas spruta

”Gråter och vill inte jobba”

Publicerad 2021-05-29

Ett kryphål i appen Alltid Öppet gör det möjligt att boka in sin andra dos för covid-19-vaccinet genom att boka dos 1 igen.

Någonting som lett till problem för sjukvårdspersonal som vaccinerar.

Vårdföretaget Kry larmar om hotfulla situationer när vaccinatörer nekar människor som utnyttjat kryphålet att ta sprutan.

Mängder med människor har haft problem med att boka in sin andra dos av coronavaccinet i Region Stockholm.

Rapporter om strul och kaos när andra dosen av vaccinet ska bokas har strömmat in. En av regionerna som haft stora problem är Region Stockholm.

Där ska regionen skicka ut sms när det är dags att ta den andra dosen av vaccinet. Men väldigt många har vittnat om uteblivna sms samt att det är omöjligt att boka en tid när sms:et väl kommit.

Hotfull stämning

Enligt vårdföretaget Kry, som vaccinerar i Stockholm, orsakar möjligheten att boka in dos 1 två gånger problem. I tisdags dök det upp 100–150 patienter på Krys vaccinmottagningar i Rinkeby och Nacka som ville få en andra dos genom att boka dos 1 en andra gång.

Maria Christoffersson, vaccinationssamordnare på Kry, tror att en del gör det av misstag men att det också finns de som utnyttjar kryphålet för att få sin andra dos snabbare.

I veckan kom 100–150 patienter som hade bokat dos 1 en andra gång.

Situationen skapar en hotfull stämning mot vårdpersonalen. Bland annat uppstår diskussioner med människor som inte vill acceptera att de inte kommer få sprutan om de inte är inom rätt tidintervall.

– Region Stockholm vill att vi nekar dessa vaccin men det skapar en hotfull eller otrevlig situation för vårdpersonalen. Vi har vårdpersonal som gråter och inte vill jobba, därför är det helt orimligt att säga nej för medarbetarnas bästa och bara vaccinera, säger Maria Christoffersson.

Vårdföretaget har tidigare berättat om hur personal hotas när de erbjuder Astra Zenecas vaccin till personer som kommer på sin bokade tid.

– Jag vill inte att mina sköterskor ska känna sig hotade när de gör sitt jobb. Jag känner en stor oro om det ska vara på det här sättet. De gör sitt yttersta för att hjälpa. Det är det som skrämmer mig, säger Maria Christoffersson och fortsätter:

– Nu när Astra Zeneca inte är en grej, och vi inte vaccinerar med det trodde vi att det skulle lugna sig. Men då uppstod det här istället, men det är högst beklagligt om vi ska behöva ha vakter för att människor inte kan bete sig.

”Svårt för oss att neka person dosen”

Doktor 24, som vaccinerar i Stockholm har märkt att det är tekniskt möjligt att boka in sig för en första dos två gånger. Däremot är det oklart hur omfattande problemet är på vårdföretagets mottagningar.

– Jag har inte hört att vi har haft någon större omfattning av problemet, man upptäcker det först på plats. Är det så att en person är i rätt intervall för att få sin andra dos så är det lite svårt för oss som vårdgivare att medicinskt neka personen den dosen. Om det är i fel intervall så nekar vi, säger Sara Dannborg, kommunikationschef hos Doktor24.

Att personalen ska ha utsatts för hot från personer som bokat in en första dos igen är ingenting som Doktor24 känner till har hänt hos dem.

– Folk blir säkert sura men det har inte nått mig att det skulle bli obehagligt på det sättet, säger Sara Dannborg.

Öppnar för att stänga möjligheten

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm kallar det för oacceptabelt att vårdpersonal blir utsatta för hot under sitt arbete. Från regionens sida tittar man nu närmare på åtgärder för att komma till bukt med problemet.

– Vi tittar på åtgärder att stänga möjligheten att boka dos 1 och anta dos 1-erbjudandet flera gånger. Men vi behöver titta på alla konsekvenser och lösa ut de risker som kan uppstå om vi gör en sådan stängning. Så vi planerar för den nu, säger Magnus Thyberg.

Magnus Thyrberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Är det inte ett misslyckande från regionens sida att människor inte kan boka in sig på dos 2 i god tid innan och istället uppstår det här?

– Jag skulle vilja säga att det är ett missbruk av systemet. Vi är väldigt tydliga med att vi skickar ut ett meddelande om att man kan boka in sig, det finns gott om tider för att boka in dis 2 när det är dags. Vi har ett antal personer som vill ha ett kortare intervall och bokar då in sig tidigare och då får vi de här problemen, säger Magnus Thyberg.

Ni har från regionens sida ändå känt till det här och vet att det kommer att vara ett hårt tryck. Vad borde ni från regionens sida gjort annorlunda?

– Vi har gjort avvägningen att det har varit väldigt viktigt för oss att ha en god tillgänglighet till vaccination. Nu ser vi att systemet missbrukas för att man ska få ett för kort vaccinationsintervall och då behöver vi åtgärda den delen, men vi behöver göra det på ett ansvarsfullt sätt, säger Magnus Thyberg.