8 000 människor simmade till Europa – nu stänger Marocko gränsåtkomst

Publicerad 2021-05-20

Bilden på Juan Francisco Valle i det spanska civilgardet som räddar ett spädbarn i vattnet utanför den spanska exklaven Ceuta sprids som en löpeld på sociala medier världen över.

Här räddar Juan Francisco Valle bebisen ur Medelhavet.

Över 8 000 människor har de senaste dagarna tagit sig över gränsen från Marocko till spanska Ceuta.

– Det mest brådskande är att ta hand om de pojkar och flickor som kommit ensamma, säger spanska ministern Ione Belarra.

I måndags och tisdags tog sig över 8 000 människor från Marocko till spanska Ceuta, en av två landsgränser mellan EU och Afrika.

Under hela förra året kom cirka 2 000 människor samma väg.

Många av dem som korsat gränsen är barn.

Bilden av hur 41-åriga Juan Francisco Vall, sjöräddningsspecialist vid spanska Guardia Civil, räddar ett spädbarn ur vågorna sprids nu världen över.

41-åringen ska vid tillfället inte ha vetat om hon var vid liv eller ej. Men spanska myndigheter uppger att flickan, som ska ha suttit fastsurrad på sin mammas rygg då hon simmade mot Ceuta, överlevde flykten över Medelhavet.

Ione Belarra, minister för sociala rättigheter i den spanska regeringen, säger att hon vill ha ett möte med lokala myndigheter för att hitta en lösning för de uppåt 1 500 barn som tagit sig över gränsen.

Spanien har tidigare i veckan uppgett att barn som kommit ensamma inte ska tvingas återvända, men att många själva vill det.

– Men många av dem är barn i sju- eller åttaårsåldern som inte förstått vad det innebar att korsa gränsen. De vill återvända hem, säger Ione Belarra till El Pais.

Att tusentals människor plötsligt kunde ta sig till gränsområdet och försöka simma till Europa via den spanska exklaven Ceuta ska enligt spanska medier vara en ”diplomatisk hämnd” från Marocko.

I söndags spreds ryktet i Marocko att gränspolisen inte skulle stoppa människor från att försöka ta sig till Spanien, enligt El Pais.

– Jag såg på Facebook att det var möjligt att korsa gränsen, så jag tog en taxi hit med mina vänner eftersom jag inte längre kan skaffa mat till min familj, säger 26-åriga tvåbarnsmamman Ourda till AFP.

– Jag är inte rädd. Antingen så dör jag eller så lyckas jag.

Gränsvakterna på den spanska sidan uppger att deras marockanska kollegor ”uppvisade en ovanlig passivitet” när tusentals människor närmade sig gräns piren som sticker ut i Medelhavet och utgör gränsen mellan EU och Afrika.

Enligt Spanien ska den marockanska gränspolisen ha låtit människorna vada ut och simma mot Europa eftersom Spanien gått med på att vårda politikern Brahim Gali, 71, för hans svåra covidinfektion, skriver El Pais.

Gali är ledare för den västsahariska politiska och militära organisationen Front Polisario som vill frigöra sig från det marockanska styret.

Spanien uppger att de tagit mot Gali på humanitära grunder och enligt Reuters pågår det samtidigt en utredning mot Gali gällande krigsbrott. Reuters skriver att Front Polisario anklagas av människorättsorganisationer för folkmord, terrorism och tortyr.

”Vad hade Spanien förväntat sig från Marocko när vi får se vår granne ta mot ledaren för en grupp som tagit till vapen mot kungariket?” skrev Marockos människorättsminister på Facebook i början av veckan, rapporterar Reuters.

På tisdagen reste Spaniens premiärminister Pedro Sánches till Ceuta och krävde att Marocko vidtog åtgärder för att hindra sina invånare från att ta sig till gränsområdet.

– Vi kommer att återställa ordningen i staden och vid våra gränser så fort som möjligt, sa Sánchez som även kommer att besöka den andra exklaven, Melilla, rapporterade TT i går.

Vid lunchtid på onsdagen meddelade Marocko att de stänger åtkomsten till gränsområdet, uppger Euroactiv Efe på Twitter.

Följ ämnen i artikeln