Löfven avgår – men ger inte upp

TT

Publicerad 2021-06-28

Statsminister Stefan Löfven (S) avgår - men ger inte upp.

Statsminister Stefan Löfven (S) avgår och låter riksdagens talman försöka hitta nästa statsminister.

Löfven har dock inte gett upp om att komma tillbaka.

Efter att ha funderat över midsommarhelgen på hur den politiska krisen ska lösas, begärde Löfven på måndagen att bli entledigad som statsminister av riksdagens talman.

– Det är det svåraste politiska beslut jag har fattat, säger han på sin presskonferens.

Alternativet hade varit att sitta kvar och utlysa extraval till slutet av september. Men det hade, enligt Löfven, inte varit det bästa för Sverige.

– Min bedömning är att svenska folket inte vill ha ett extraval nu, säger han.

Löfven varnar att ett extraval skulle kunna sätta landet i en lång politisk osäkerhet. Dessutom skulle valresultatet kunna innebära att svårigheten att bilda regering består.

Inte gett upp

Riksdagens talman Andreas Norlén kommer nu att leda processen för att hitta nästa statsminister. Han kommer snarast möjligt kalla partiledare till enskilda samtal.

I denna så kallade talmansrunda kommer talmannen att undersöka vilken statsministerkandidat som kan få tillräckligt stöd i riksdagen.

Stefan Löfven har inte gett upp om att komma tillbaka som statsminister. Men vägen dit är oklar och har flera fallgropar.

Löfven vill inte närmare gå in på chanserna för att talmannen efter talmansrundan föreslår honom igen för riksdagen.

– Det beror alldeles på vad partiledarna sagt i samtalen med talmannen, säger han.

Kan stoppa

Löfven pekar dock på att underlaget i riksdagen för en S/MP regering är samma som efter valet 2018. Han uppger också att det var en tillfällig majoritet riksdagen som riktade en misstroendeförklaring mot honom för en vecka sedan.

Vänsterpartiet säger i samma stund man röstar bort mig, att man egentligen vill ha mig som statsminister, säger Löfven.

Han uppger också att det är oklart om det finns förutsättningar för en högerregering.

Nästa statsminister får inte ha 175 eller fler nej-röster emot sig i en statsministeromröstning. Tillsammans skulle S, MP, V och C kunna släppa fram Löfven som statsminister och blockera Löfvens främste rival Moderatledaren Ulf Kristersson från posten.

Minsta marginalen

Men marginalen är minsta möjliga. Det kan räcka med att en enda riksdagsledamot byter sida för att förutsättningarna ska förändras.

Efter misstroendeförklaringen mot Löfven för en vecka sedan skrev den centerpartistiske riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) på Facebook att hon inte att sörjer att Löfven fallit.

På frågan om hur säker Löfven är på sina mandat, svarar han att det är sådant som måste klargöras under den kommande processen med talmansrundor.

En annan fallgrop på vägen tillbaka till statsministerposten är statsbudgeten som ska läggas fram i början av hösten.

Det är i dag oklart hur en eventuell ny Löfvenregering skulle kunna få igenom den i riksdagen. Orsaken är att Liberalerna lämnade januarisamarbetet efter misstroendeförklaringen mot Löfven förra veckan. Det gör att en M/KD-budget med stöd av SD skulle kunna röstas igenom i stället.

Kritiserar V

Löfven vill inte gå in på om han kan tänka sig att åter bli statsminister utan att i förväg ha säkrat stöd för sin budget.

– Alla de diskussionerna ligger framför oss. Nu är det talmannen som styr processen, säger han.

En lösning skulle kunna vara att få V att rösta för en budget som S, MP och C förhandlat fram. Men C vägrar att budgetförhandla med V.

Löfven uppger att den gångna veckans samtal med olika partier har varit fokuserade på att omförhandla januariavtalet, så att L ska komma tillbaka. Men allt tyder på att det hittills misslyckats.

På måndagens presskonferens gick Stefan Löfven hårt åt V. Det råder inget tvivel om att V:s agerande har lett fram till dagens svåra politiska situation, enligt Löfven.

– De röstade bort regeringen utan att själva ha ett eget regeringsalternativ, säger han.

Riksdagens talman har nu fyra försök på sig att föreslå nästa statsminister för riksdagen. Misslyckas de blir det extraval ändå.

– Då har vi en ännu allvarligare situation, säger Stefan Löfven.