”Måste väga in allt som kommer fram”

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem om fallet

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-16

Den kvinnliga studenten som anmält Göran Lambertz står själv åtalad misstänkt för förtal.

Anmärkningsvärt, menar Lambertz advokat. Men enligt tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem behöver det inte betyda någonting.

– Domstolen måste väga allt som kommer fram, både bra och dåligt, på en guldvåg.

Juridikstudenten som anmält Göran Lambertz för våldtäkt har uppgett att hon hade ett stort förtroende för honom. Hon kom i kontakt med honom gällande ett rättsfall där hon själv står åtalad misstänkt för förtal efter att hon namngivit en person som hon menade våldtagit henne, något han inte åtalats eller dömts för. Kvinnan har även tidigare varit målsägande i en våldtäktsutredning där en man dömdes för våldtäkt på kvinnan i tingsrätten men sedan friades i hovrätten.

Lambertz advokat Ola Salomonsson säger till Aftonbladet att det är anmärkningsvärt.

– Det ger skäl att tänka efter lite, säger han.

 Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren.

Sven-Erik Alhem har en bakgrund som åklagare och överåklagare i drygt 45 år. Sedan 2009 är han ordförande för Brottsofferjouren. Han säger att man aldrig får diskvalificera en brottsanmälare på grund av rättsligt bagage eller annat.

– Varje fråga om anmäld eller inledd förundersökning gällande våldtäkt måste behandlas individuellt. Det går inte att dra några slutsatser av någonting. Det gäller alla brottsutredningar men är särskilt viktigt i den här typen av mål då det ofta är ord som står mot och ord och det sällan finns stödbevisning.

Försvaret har sedan all rätt i världen att åberopa sådant som kan minska trovärdigheten hos målsägande, men det är det upp till domstolen att avväga betydelsen.

– Man måste väga allt som kommer fram, både bra och dåligt, på en guldvåg och hela tiden jobba efter objektivitetsprincipen, säger Alhem.

Ju mer känd en utpekad person är desto vanligare är det att allmänheten sätter stämpeln ”skyldig” på personen enligt Alhem.

 Göran Lambertz.

– Samma risk föreligger om det framkommer negativa uppgifter om den som anmäler, det kan göra att allmänheten tänker: ja men då så.

– Det är viktigt att inte ryckas med utan att förstå att det är en stor skillnad mellan att sitta häktad och att vara dömd, det är en lång väg där emellan. Och varje fall kan förändras under utredningens gång.

Domstolarna ska aldrig påverkas av ett falls massmediala status, de ska alltid handlägga varje mål efter samma förutsättningar.

– Det är klart att alla människor kan påverkas men jag är helt övertygad om att de som är professionella domare gör allt de kan för att förhindra en sådan påverkan, säger Sven-Erik Alhem.

”Viktigt att man som målsägande får stöd”

För en målsägande i ett medieuppmärksammat mål kan dock påfrestningen bli väldigt stor.

– Jag har pratat med många målsäganden och man får aldrig generalisera, alla målsäganden är inte likadan och känner inte på samma sätt. Men det är självklart, om man tänker efter själv att man ska nalkas en domstolsbyggnad i ett uppmärksammat mål, så är det ju oerhört påfrestande. Man vet om att det kommer att skrivas mycket om detta och framförallt om man som målsägande har något i bagaget som kan utmålas som negativt.

– Enligt min uppfattning är det oerhört viktigt att man som målsägande får allt stöd som kan ges. Ett målsägandebiträde har en enormt viktig roll. Och det är viktigt att man känner att man har med sig en jurist som kan ta tillvara sina intressen fullt ut även om fallet skulle nå hovrätten.