Spänd väntan på skotska valresultatet – Storbritanniens framtid på spel

Uppdaterad 2021-05-09 | Publicerad 2021-05-08

Räkningen går in på sin sluttamp i vad som beskrivs som det viktigaste valet någonsin för Skottlands framtid.

Får nationalistpartiet SNP enkel majoritet är möjligheterna större för en ny folkomröstning om självständighet.

– Det kommer att balansera på en knivsudd, säger ledaren Nicola Sturgeon.

Många av rösterna från Storbritanniens ”supertorsdag” räknas fortfarande och på lördagen står valet i Skottland i fokus, ett val som kan ha betydelse för hela unionens framtid.

Klart är att nationalistpartiet SNP kommer att vinna. Men ledaren Nicola Sturgeon hoppas på en enkel majoritet i parlamentet för att på så sätt lättare kunna driva igenom en folkomröstning om självständighet.

Just nu ser det väldigt jämnt ut.

– Det ser inte ut att bli någon enkel majoritet för SNP, men möjligheten finns fortfarande, säger statsvetaren John Curtice till The Guardian.

Nationalistpartiet SNPs ledare Nicola Sturgeon under ett tal 2019.

Hoppas på koalition

129 mandat står på spel, så för att nå enkel majoritet behöver SNP 65 platser. Når inte partiet dit hoppas de kunna nå en koalition med partiet De gröna, för att på så sätt skaffa sig en majortet för folkomröstning.

Unionister, alltså de är emot en skotsk självständighet, menar att Nicola Sturgeon kommer att få svårt att få igenom en folkomröstning utan en absolut majoritet. Men nationalister menar att det räcker med att SNP blir största parti.

På fredagen sa Sturgeon, som också är Skottlands försteminister, att det skulle vara ”absurt” att säga att Skottland inte skulle få ha en folkomröstning om majoriteten i det skotska parlamentet vill det.

– Om det skotska folket röstar för en majoritet som är för självständighet i parlamentet, har ingen politiker rätt att stå i vägen för det, sa Sturgeon till brittiska medier.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson står inte bakom en ny skotsk folkomröstning.

Boris Johnson förbereder sig på bråk

På 10 Downing Street väntar premiärminister Boris Johnson spänt på resultatet. Han är emot en ny folkomröstning, med det främsta argumentet att skottarna redan röstat om det en gång, 2014. Då sa de flesta nej till att bli självständiga från Storbritannien.

Men efter brexit menar politiska bedömare att förutsättningarna ser annorlunda ut, eftersom en majoritet av skottarna då röstade för att vara kvar i EU.

Boris Johnson med sin konservativa regering beskrivs nu i brittiska medier förbereda sig på ett ordentligt bråk kring den brittiska konstitutionen om huruvida en folkomröstning kan hållas eller inte. Johnson har beskrivit förslaget om en ny folkomröstning som ”ansvarslöst”.

Resultat troligtvis i kväll

Sturgeon har lovat att i första hantera covid-krisen i Skottland.

– Men så fort krisen är över och det finns en majoritet i parlamentet för en folkomröstning, borde skottarna ha rätt att rösta om vår framtid. Skottlands framtid borde alltid vara i händerna på skottarna, säger Sturgeon under en presskonferens.

Huruvida partiet kommer att nå en absolut majoritet säger hon:

– Det är absolut inte omöjligt, men inte heller garanterat.

Vid 11.30-tiden på lördagen drog räkningen av rösterna i gång igen. Hittills har 49 mandat fördelats, där fick SNP 40 platser, rapporterar Sky News.

Enligt brittiska medier väntas vi veta under kvällen huruvida SNP får en absolut majoritet eller inte.