Coronapandemin

Experten: Andra dosen bör ges så snabbt som möjligt

”Farligt om folk bara är halvvaccinerade”

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

När ska man ta den andra covidsprutan egentligen? Och riskerar man att få ett sämre skydd om den dröjer?

Oron för att inte få den andra dosen i tid växer. Aftonbladet har pratat med flera vaccinexperter för att reda ut vad som gäller.

– Om man väntar för länge så sjunker ens antikroppsnivåer, säger Farshid Jalalvand, som forskar på bakterier och vacciner vid Lunds universitet.

Många läsare har hört av sig till Aftonbladet om förvirringen och oron kring när de ska få sin andra coviddos. Flera vittnar om att beskeden från vården skiljer sig och i Region Stockholm går det fortfarande inte att boka in sig för dosen trots att många 40-talister i fas 2 nu närmar sig tidsgränsen.

Det här gäller för de olika vaccinen:

  • Pfizers andra dos ges 3 veckor efter den första enligt företagets kliniska försök. Enligt FHM:s rekommendation kan den ges mellan 3 och 6 veckor från den första.
  • Modernas ges med 4 veckors mellanrum. Det kan ges mellan 4 och 6 veckor från första enligt FHM:s rekommendation.
  • Astra Zenecas vaccin ges 4–12 veckor efter den första, enligt de kliniska försök som gjorts. Det kan ges mellan 9 och 12 veckor från den första enligt FHM:s rekommendationer.

Sverige är inte ensamma om att ha förlängt intervallen mellan dos 1 och 2. Bland annat i Finland får medborgarna samtliga tre vaccin med 12 veckors mellanrum. Syftet är att ge så många som möjligt en första spruta tidigt, och ge många ett visst skydd mot covid-19, för att dämpa smittspridningen och minska trycket på sjukvården.

Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska Institutet.

Påverkar inte skyddet

De rekommenderade intervallen är de som företagen använt sig av i sina kliniska försök och har data för. Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska Institutet påpekar att det inte finns så många vetenskapliga studier som visar på effekten av att förlänga dosintervallen, men han tror inte att den som får dos två någon vecka efter rekommendationen behöver oroa sig.

– Man väcker immunsvaret vid den första dosen. Den andra dosen boostar immunsvaret och ser till att skyddet blir långvarigt. Några veckor hit och dit påverkar inte det skydd man får, säger Mirazimi.

Marcus Buggert, immunitetsforskare vid Karolinska Institutet, håller med. Effekten påverkas inte av att det går längre mellan första och andra sprutan. Men det bästa vore ändå att ge doserna så tätt inpå varandra som möjligt, menar han.

– Immunologiskt verkar det inte göra någon skillnad, man får totalt sett inte något sämre skydd när man är fullvaccinerad med andra dosen.

”Ska inte ändra i onödan”

Men nackdelen med längre tid mellan sprutorna är att människor måste gå en längre tid utan ett fullt skydd mot covid-19, enligt Buggert.

– Det är först efter andra sprutan som man får ett robust immunsvar och får väldigt bra skydd. Det är därför jag ändå tycker att det ska ges så tidigt som möjligt, säger Marcus Buggert.

Farshid Jalalvand, som forskar på bakterier och vacciner vid Lunds universitet, tycker att det är rätt att förlänga dosintervallet i Sverige, givet den höga smittspridningen. Men det är inte helt oproblematiskt.

– Om man ser hur ansträngd vården har varit så är det bra att göra det. Hade läget inte varit så hade jag föredragit att man inte frångått rekommendationerna. I vanliga fall ska man inte hålla på och ändra intervallerna i onödan, säger han.

Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet, forskar på vaccin.

Experten: 12 veckor är gränsfall

Han bedömer att det inte har någon större påverkan på vaccinets skyddseffekt att ta den andra dosen några veckor efter rekommenderad intervall. Inte heller om det till exempel skulle dröja åtta veckor tills man får en andra dos av Pfizer eller Moderna är det skäl att oroa sig.

Det finns en bortre tidsgräns för när andra sprutan måste tas. Men exakt när, är svårt att svara på.

– När du fått din första dos utvecklar kroppen antikroppar och t-celler några veckor senare som når ett peak innan de börjar sjunka igen. Väntar man för länge sjunker nivåerna under gränsen för skydd mot sjukdom. 12 veckor efter första dosen Pfizer är nog ett gränsfall, säger Jalalvand, som påpekar att det inte finns bra studier på hur länge man kan dra ut på det.

– Man ska inte heller vänta flera månader utöver rekommenderat dosintervall med AstraZenecas vaccin.

Foto: Johan Nilsson/TT

Oron: resistenta mutationer

En norsk immunolog har tidigare varnat för att en ofullständig vaccination kan vara som att stoppa en antibiotikabehandling för tidigt. Vilket riskerar att ge upphov till nya mutationer.

Farshid Jalalvand säger att den risken finns. Om människor inte vaccinerar sig med dos 2.

– Om man väntar för länge så sjunker ens antikroppsnivåer. Om det då kommer en mutant och man blir smittad då så ökar risken för att den ska ta sig förbi immunförsvaret och att det sen utvecklas ännu bättre mutanter som blir resistenta, säger han.

Han tycker att det är rimligt att lätta något på restriktionerna för dem som vaccinerats med första dosen.

– En dos ger ett bra skydd mot allvarlig covid. En dos ger ett skydd på 85 och runt 95 för Astra Zenecas vaccin efter fyra veckor till exempel. Sen ska man kanske inte gå ut och hångla med en främling, men jag tycker att det är rimligt att man vågar släppa lite på restriktionerna.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa friskintyg inför resa på doktor.se – garanterat svar inom 48 timmar

Doktor.se

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Så är corona-läget i din kommun just nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Forskning & vetenskap

Pfizer

Moderna (läkemedelsföretag)