Coronapandemin

Oro för ökat festande i Stockholm: ”Olyckligt och olämpligt”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Flera kommuner i Stockholms län noterar att det arrangeras allt fler fester på lokal – vilket oroar regionen.

Men att kontrollera privata tillställningar är svårt för myndigheterna.

– Det kan bli väldigt många smittade och fler som hamnar på intensivvården och i slutändan dör, säger Moa Karlsson på länsstyrelsen.

Det är i länsstyrelsens samlade veckorapporter som Stockholms län varnar för ökat festande.

– Informationen kommer från veckovisa enkäter som skickas ut till kommunerna. Jag har inte tillgång till precis vilka kommuner det gäller, men de senaste månaderna har vi diskuterat detta med Södertälje och även Botkyrka. Jag vet inte hur det ser ut för dem just nu, men det har förekommit där, säger Moa Karlsson, biträdande enhetschef för tillsyn på länsstyrelsen.

Moa Karlsson, biträdande enhetschef för tillsyn på länsstyrelsen.

Foto: PONTUS ORRE

Moa Karlsson säger att man befarar att antalet fester kommer fortsätta öka den närmaste tiden i takt med att sommaren närmar sig.

”Svårt att stoppa”

Till skillnad från exempelvis restauranger och caféer så är det svårare för myndigheter att kontrollera att privata fester genomförs på ett smittskyddssäkert sätt, säger Moa Karlsson.

– Det är svårt att stoppa, men man kan göra tillsyn. Det räknas ju som en sittande servering, festerna. Det är samma som på vilken restaurang som helst. Det finns ingen begränsning i antal men det måste finnas förutsättningar att hålla avstånd.

Lokalfest i Södertälje i december 2020. Arkivbild.

Foto: Läsarbild

Moa Karlsson har förståelse för att många är trötta på restriktioner och att många tycker det är viktigt att få fira högtider som bröllop och studenten, men uppmanar alla att tänka på vilka konsekvenser en stor tillställning kan få.

”Förstår att man vill”

– Man har kanske skjutit upp många fester från förra året. Man kanske redan har väntat med att gifta sig och känner nu att man inte vill vänta ännu längre. När det gäller studenten kanske man tänker att detta gör man bara en gång i livet, då kanske det känns svårt att fira ett halvår senare. Jag förstår att man vill – men det är olämpligt att välja att göra det.

I värsta fall, säger Moa Karlsson, kan fester bidra till att driva på smittan och antalet döda.

– Är en person smittad kan det leda till väldigt många fler smittade. Det kan leda till belastning på stora delar av samhället.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Fullproppad uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm i mars.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Så gör du för att bromsa smittspridningen

 • STANNA HEMMA i minst sju dygn om du haft symtom, även milda, i över ett dygn, och inte testat dig. Gäller både vuxna och barn. Du ska ha känt dig frisk och varit feberfri de två sista dagarna hemma.
  Läs mer här.
 • TESTA DIG FÖR COVID-19 vid symtom. Gäller även skolbarn. Hur du går tillväga för att testa dig i just din region finns information om på 1177 Vårdguiden.
  Läs mer här.
 • ISOLERA FAMILJEN om någon är smittad. Stanna hemma i minst sju dagar och testa dig/barnen efter fem dagar.
  Läs mer här.
 • JOBBA HEMIFRÅN om du har möjlighet.
 • ANVÄND MUNSKYDD i kollektivtrafiken och undvik om möjligt rusningstid om du måste resa.
 • HÅLL AVSTÅND till andra och avstå från fester, bröllop, begravningar och liknande större tillställningar. Max 8 personer är tillåtna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  Läs mer här.
 • UMGÅS MED FÅ PERSONER och träffas gärna utomhus.
 • HANDLA ENSAM och undvik miljöer där det kan uppstå trängsel.
 • VARIT UTOMLANDS? Då gäller hemmakarantän i minst en vecka, att testa sig för covid och göra ytterligare ett test efter fem dagar.
  Läs mer här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Stockholm

Covid-19

Region Stockholm