Bryter med världens största porrsajt efter våldtäktskritiken

Publicerad 2020-12-15

Världens största porrsajt Pornhub anklagas för att tillåta våldtäktsklipp och övergrepp mot barn.

Visa och Mastercard har avbrutit samarbetet – vilket får Pornhub att rasa.

”Denna nyhet är förkrossande”, skriver porrsajten.

Visa och Mastercard bryter med pornhub.

För en vecka sedan publicerade New York Times en granskning av Pornhub. Porrsajtens 3,5 miljarder besök i månaden är mer än vad Netflix, Yahoo eller Amazon lockar, skriver tidningen.

Nakenfilmer på 14-åring spreds

I ett av vittnesmålen berättar Serena Fleites hur hon som 14-åring övertalades av en kille att skicka nakenklipp på sig själv.

Filmerna hamnade på Pornhub. Det blev starten på en mörk spiral av självmordsförsök, drogmissbruk och hemlöshet. I dag är hon 19 och bor i en bil med sina tre hundar.

”Hela livet kan förändras av ett litet misstag”, säger Serena Fleites till New York Times.

Kortföretagen bryter med Pornhub

Utöver pornografi som laddats upp utan samtycke förekommer klipp med minderåriga, och våldtäkter mot medvetslösa kvinnor, enligt New York Times.

Granskningen har fått kortföretagen Visa och Mastercard att bryta med Pornhub. Mastercards egna utredning bekräftar att det finns olagligt innehåll på plattformen, skriver Sky News.

Tills vidare kan man inte använda Visa eller Mastercard för att betala på Pornhub.

”Detta är förkrossande för de hundratusentals modeller som förlitar sig på vår plattform för att försörja sig”, skriver Pornhub i ett uttalande.

Pornhub ägs av Mindgeek, ett kanadensiskt företag som drivs från Luxemburg.

”Inget är viktigare än säkerheten”

Pornhub anser sig också ha vidtagit åtgärder.

Vid tidpunkten då reportaget publicerades kunde vem som helst ladda upp klipp på Pornhub – och vem som helst kunde ladda ned innehållet. Så även om myndigheter krävt att klipp tas bort kunde det redan ha spridits vidare.

Efter granskningen har Pornhub meddelat att bara verifierade användare ska kunna ladda upp innehåll. Och det går inte längre att ladda ned klippen.

”På Pornhub är ingenting viktigare än säkerheten för vår ”community”, skriver de.

LÄS VIDARE