Coronapandemin: Singlar har mindre sex

Social distansering går ut över sexliv

Uppdaterad 2020-12-13 | Publicerad 2020-12-12

7 av 10 singlar har inte haft sex sedan pandemins start.

Däremot har försäljningen av sexleksaker skjutit i höjden, enligt sexologen Kalle Norwald. 

– Många verkar ta tillfället att lära känna sin egen sexualitet. Människan har verkligen en fantastisk egenskap av att anpassa oss, säger han.

Att hitta den stora kärleken, eller den tillfälliga, kan vara svårt i tider då social distansering ska råda. 

4 av 5 svenska singlar har inte dejtat sedan pandemins start, enligt en undersökning som Aftonbladet har gjort tillsammans med Demoskop. Anledningarna som uppges är att man vill följa restriktionerna eller att man är orolig för att bli smittad eller smitta andra.

– Det låter ju ganska logiskt, man vill ju inte ha covid-19. De platser där singlar brukar träffa varandra som barer, restauranger eller bios har ju stängt, vilket också begränsar möjligheterna att faktiskt träffa någon, säger sexologen Kalle Norwald. 

Sexolog Kalle Norwald

Med mindre dejtande kommer också mindre sex. Enligt undersökningen har 7 av 10 svenska singlar inte haft sex sedan pandemins start. En fjärdedel av dem hade sex året innan, så man kan helt enkelt konstatera att det liggs mindre under pandemin. 

Generellt sätt behöver människor närhet och social gemenskap, och oavsett om man vill träffas genom att dejta eller med vänner så kommer den psykiska ohälsan bli sämre nu när vi inte får ses. 

– Sedan om det har med sexualitet att göra, det kan vara en sanning för vissa, såklart, men inte alla.

Onanera mera och skjut på nya partners

Frågan om dejtande och sex under pandemin var en het potatis redan i våras. Får man, får man inte?

1177 har plockat upp efterfrågan över sex-råd, och har skapat en lista över hur man ska ha sex under pandemin. De rekommenderar att man ska tillfredsställa sig själv, då det är det säkraste sättet att inte sprida viruset. 

De tycker också att man ska skjuta på nya partners till framtiden. Om man vill dejta eller träffa någon på nätet måste man kanske våga tänka nytt, menar Kalle Norwald.

– Ta ett glas vin på zoom eller en promenad på distans, och se vad det landar. Det kan kännas lite konstigt, men man dör inte av att någonting känns lite konstigt.

Paus från sexcentrerat samhälle

När man blir av med många platser där man annars får bekräftelse, som jobb, sociala sammanhang eller dejtingliv kan självförtroendet få en törn.

Men i dag finns det en hög press på människor att ha ett stort socialt liv med mycket kärlek och sex. Kalle Norwald tror det är skönt för folk att få ta en paus från det. 

– Absolut. Man kan ju använda den här tiden att pausa alla krav på hur vi ska leva i relationer eller sexuellt. Det är ett gyllene tillfälle att fundera på vad man själv vill, och få distans till den här konstanta pressen av prestera i sex och relationer.

Och lära sig själv, det verkar också många ha gjort. 

– Försäljningen av sexleksaker har ökat radikalt sedan pandemins start. Så många verkar också ta tillfället att lära sin egen sexualitet. Människan har verkligen en fantastisk egenskap av att anpassa oss. 

Siffror från Aftonbladet/Demoskops undersökning

  • 71% av de tillfrågade befinner sig i en kärleksrelation, 27% är inte det.
  • 80% av singlarna har inte dejtat sedan pandemin bröt ut
  • Av de 18% singlar som har dejtat så har ungefär hälften dejtat mindre än innan pandemin.
  • 68% av singlarna har inte haft samlag sedan pandemin bröt ut. Av dem hade en fjärdedel haft sex året innan.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen