Mångårig tvist löst med miljonböter

TT-AFP

Publicerad 2021-04-10

Den indiske premiärministern Narendra Modi (till höger), och Italiens dåvarande premiärminister Paolo Gentiloni år 2017. Arkivbild.

Indien kommer att acceptera ett skadestånd på över 11 miljoner kronor från Italien. Det blir en kompensation till två indiska familjer, vars två medlemmar dödades av italienska marinsoldater i februari 2012.

Summan ska fördelas mellan familjerna och ägaren vars båt skadades i samband med händelsen.

År 2012 sköt två italienska marinsoldater två indiska fiskare, när fiskebåten kom för nära det italienska oljefartyget MV Enrica Lexie. Händelsen inträffade i närheten av den indiska delstaten Keralas kust.

Italien hävdar att marinsoldaterna befann sig på fartyget på grund av risken att utsättas för sjöröveri, och de öppnade eld efter att fiskebåten ignorerat varningar.

Enligt tidigare beslut i permanenta skiljedomstolen i Haag fick de två soldaterna åtalsimmunitet från att ställas till svars i Indien, men i stället skulle fallet utredas i Italien.

Båda soldaterna fick lämna Indien på grund av sitt hälsotillstånd, men New Dehli tycker fortfarande att de ska återvända för att åtalas vid en lokal tingsrätt.